Dům v Zadní Třebani

Dům v Zadní Třebani

Zadní Třebaň

(27. 9. 2021) 0,5 Studio

   
 
 
 
 

Dům v Zadní Třebani

Při návrhu jsme respektovali regulační opatření obce, která předepisovala sedlovou střechu a dvě obytná podlaží. V realizovaném projektu vede vrchní hrana střechy mezi štíty diagonálně, což stavbě dává dynamický tvar. Spolu s volnou kompozicí oken, která se nedrží pevného rastru ani velikosti, tak vypadá z každého úhlu jinak. Při pohledu zvenku nelze s jistotou říci, jak jsou uvnitř poskládaná patra a místnosti.


Fasáda je zpracována tradiční japonskou metodou shou-sugi-ban, která využívá ohně ke konzervaci dřeva proti povětrnostním podmínkám, dřevokaznému hmyzu a houbám. Opalování prken k obložení domu prováděl investor sám. Prkna byla po třech spojována do komínu a dávána nad oheň. Po plném ohoření se polila vodou a napouštěla lněným olejem. Jednotná barevnost fasády a plechové střechy dává hmotě domu exaktnost.

Dům o půdorysu obdélníku stojí v horní části svažitého, komorně sevřeného pozemku bývalého sadu, schovaném za starou zdí. Vzrostlá zeleň a minimální úprava terénu napomohly dojmu, že dům působí, jako by tu byl odjakživa. Pozitivně kontrastní dojem poskytuje interiér, který je v přízemí výškově členitý a v patře příjemně prostorný. Na velkorysý vnitřní prostor má vliv i členění interiéru a dostatek úložných prostor.
 
Vnitřním programem domu je klasické dvoupodlažní schéma, Jeho rozvržení bylo odvozeno z komunikační osy, která prochází přízemím a sleduje trasu cesty, která sadem dříve procházela. Hlavní vchod, umístěný v nejvyšším bodu pozemku, ústí do zádveří se šatnou. Z něj lze vstoupit do pracovny, určené i k přespání hostů. Na zádveří navazuje krátká chodba podél schodiště, ústící do obytného prostoru. Zde je i toaleta spojená s technickou místností. Jádrem domu je obytný prostor orientovaný do zahrady. Využili jsme výškového rozdílu svažitého terénu a kuchyň navrhli jako velící můstek nad obytným prostorem, který klesá o několik schodů níže a otevírá se velikým oknem do zahrady.
 
V druhém patře jsou ložnice s koupelnou. Díky diagonálnímu hřebenu vzniklo nerovnoměrně vysoké podkroví, což umožnilo velkorysé výšky stropů v ložnici a v půdorysně skromných dětských pokojích integrovat rozměrné patro pro spaní.

Dřevěná konstrukce stavby se materiálově propsala i do koncepce interiéru: podlahy jsou z dubových prken, stěny ze smrkových palubek s bílou lazurou. Nábytek jsme navrhli z březové překližky. Kontrastně k dřevu jsme zvolili černé vybavení: dveře, okna, osvětlení, vypínače, zábradlí a další prvky.

Při navrhování interiéru černého domu jsme vycházeli z toho, že pro efektivní uspořádání provozů je vhodné některé funkce prostorově spojovat a držet interiér v jasných a čitelných hladinách. Pro náš atelier byla radost spolupracovat s investorem, který přicházel s inspirativními požadavky a část domu realizoval svépomocí. Mohla tak vzniknout kvalitně vyřešená a dobře fungující stavba, která díky své fasádě působí ve vzrostlé zahradě jako by zde stál již po desetiletí.

Autorská zpráva
Foto: Petr Fabo


Autoři: Pavel Nový, Vít Svoboda
Zastavěná plocha: 67 m2
Užitná plocha: 106 m2
Realizační firma: Chytrý dům spol. s.r.o, částečně realizováno investorem
Typ budovy: dřevostavba s tepelným čerpadlem vzduch/voda


Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rodinné domy

Dokončení

2019

 
 
 
 
49.9180235
14.2080885
Dům v Zadní Třebani

Dům v Zadní Třebani
Zadní Třebaň

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

4. 6. 2022 10:06:36

Re: Re: Rozhledna Závist.

:-)

 
© 2007–2021 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz