Garáže Shinjuku Gardens, Tokyo

Garáže Shinjuku Gardens, Tokyo

(4. 10. 2010) Hongkongská architektonická kancelář cheungvogl (Judy Cheung a Christoph vogl) navrhla v Tokiju ve čtvrti Shinjuku originální parkovací dům.
 

 
 
 
 

Garáže Shinjuku Gardens, Tokyo

Hongkongská architektonická kancelář cheungvogl (Judy Cheung a Christoph vogl) navrhla v Tokiju ve čtvrti Shinjuku originální parkovací dům.
 



Vizualizace. Shinjuku gardens, pohled z ulice

Ve feudální době podléhalo vytváření parků a zahrad (nikoli nutně veřejných) pravidlům stanoveným autoritou Mistra a urbanistickému plánu císařské vlády. Dnešní demokratický systém, který respektuje soukromé vlastnictví a development, je kvůli vlastnictví pozemků a vysokým nákladům zcela neschopen vytvářet další zelené plochy uvnitř měst. Tzv. Shinjuku Gardens jsou příspěvkem k sociálnímu a životnímu prostředí města, založeným výhradně na komerční bázi, kdy v rámci nákladů na stavbu krytého parkoviště vznikne v Tokiju nová zeleň.


Vizualizace exteriéru

Shinjuku Gardens je dvoupatrový parkovací dům, který nahrazuje stávající parkoviště a zdvojnásobuje jeho kapacitu stání. S ohledem na těsný prostor jsou rampy nahrazeny výtahy. Přestože se počet míst pro parkování aut zdojnásobil, zabírá stavba o pětinu menší plochu než původní parkoviště, protože parkování je lépe organizováno. Zbývá tak více místa na zelené plochy, a tím na infiltraci dešťové vody.


Zelený "obklad"



Konstrukce je obložena vysoko rostoucí travou na balustrádách, která zakrývá jinak obvyklý výhled na parkující auta a tvoří „zelené zdi“ obohacující okolí o vertikální louku. Na střeše vzniká nová opravdová zahrada v Shinjuku, veřejnosti přístupná zelená oáza nad servisním zařízením.




Uvnitř je příležitost pro výstavy street-artu – zdi jsou jako prázdná plátna nabídnutá mladým umělcům. Je to jako muzeum, které je však blízko subjektu. Ukazuje se tak nový potenciál každodenního prostředí. Pro poskytnutí ještě většího zážitku je běžné osvětlení garáží nahrazeno neonovou instalací.




Pohled zevnitř na „zelené zdi“






Vizualizace parkingu a jeho okolí



Příčný řez





Původní půdorys, parkoviště pro 80 vozů zabírá 100 % plochy




Půdorys +0.00, stání pro 82 aut na 78 % plochy, 22 % veřejná zeleň



Půdorys +3.00, parkoviště pro 81 dalších aut nezabírá žádné další místo

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Doprava/infrastruktura

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz