GROUP A: administrativní budova BP rafinerie v Rotterdamu

GROUP A: administrativní budova BP rafinerie v Rotterdamu

(14. 2. 2012) Vícepodlažní administrativní komplex částečně zapuštěný v umělých dunách, spojujících obekt s okolní krajinou.

 
 
 
 

GROUP A: administrativní budova BP rafinerie v Rotterdamu

Vícepodlažní administrativní komplex částečně zapuštěný v umělých dunách, spojujících obekt s okolní krajinou.





místo:
Europort, Nizozemí
klient:
BP Rotterdam Refinery
architekt:
GROUP A
autoři a spolupracovníci: Folkert Van Hagen, Adam Visser, Maarten Van Bremen, Edwin Larkens, Lamon Wijsman, Paul Geurts, Roy Grob, Chris Woltjes, Brigitte v/d Tuin, Birgitta Rottmann, Birte Muller, Andrea Gianotti, Anne Derksen, Sander Peter Schuur, Sara Rojo, Gador Luque, Luna Solas, Paulo Moreno
statika: IOB, Hellevoetsluis
TZB: A. de Jong Group, Schiedam
akustika: Cauberg Huygen Rotterdam
dodavatel: Cordeel Nederland, Dordrecht

hrubá plocha: 10,600 m2
užitná plocha: 9,370 m2
obestavěný prostor: 52,370 m3
foto: archiv autorů


Vícepatrový kancelářský komplex společnosti BP, je částečně zapuštěn do umělé duny. Zdvihá se několika patry nad zem v oblouku, který kryje souvislá zelená střecha. Budova tak je součástí okolní krajiny. Je umístěna v přechodné zóně mezi průmyslovou krajinou rafinérií a rozrostlou zelení s mokřady u jezera Brielse. Architektů pojímali projekt jako intervenci, která by mohla zvýraznit a posílit potenciál místa. Severní konec zaoblené budovy se pozvolna vynořuje z krajiny, ale jižní konec je z blízkého mostu v Suurhoffu a z kanálu Hartel vidět jasně. Obloukové fasády jsou orientovány ke slunci, mění se z transparentních v opakní a naopak, chrání interiér před přehřátím a udržují potřebnou úroveň denního světla uvnitř. Konkávní tvar objektu je vhodný také pro snadný přístup do komplexu.
Interiér má dvě křídla kancelářských prostor, která odděluje podlouhlé atrium. Jeho smyslem je zlepšit otevřenou komunikaci a propojenost zaměstnanců. Proporce a rozměry prostoru se vlní podél seřízlé hrany duny. Jednací místnosti jsou pojednány jako "kostky e vzduchu", jako řada pravoúhlých objemů, které jsou vtlačeny do otevřeného atria. Povrchy s dřevěnými lamelami různých velikostí a barev se vztahují k přirozeným geologickým vrstvám .








situace




vstupní podlaží



1. NP



2. NP



3. NP


podélný řez



příčný řez

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Administrativa

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz