Historickou výpravní budovu na nádraží v Bohumíně čeká oprava

Historickou výpravní budovu na nádraží v Bohumíně čeká oprava

(27. 3. 2020) Celkový architektonický vzhled výpravní budovy se nezmění, cílem je co nejvíce zachovat její původní ráz a materiálový vzhled z doby přestavby v roce 1904

 
 
 
 

Historickou výpravní budovu na nádraží v Bohumíně čeká oprava

(ČTK) - Správa železnic (SŽ) zahájí v dubnu rekonstrukci památkově chráněné výpravní budovy na nádraží v Bohumíně na Karvinsku. Mimo jiné tam vymění okna a dveře, obnoví fasádu včetně poškozených ozdobných prvků a upraví vnitřní dispozice budovy. Předpokládané investiční náklady jsou 62,5 milionu korun. ČTK to dnes sdělila v tiskové zprávě mluvčí SŽ Nela Friebová.

Rekonstrukce má oživit prostory nádraží, zvýšit komfort pro cestující a snížit energetickou náročnost budovy. "Celkový architektonický vzhled výpravní budovy se nezmění, cílem je co nejvíce zachovat její původní ráz a materiálový vzhled z doby přestavby v roce 1904," uvedla Friebová.

V budově bude také kompletně rekonstruováno vytápění a vyměněna střecha nad poštou. Výpravní budova získá nový mobiliář a nová WC pro veřejnost.

"Rekonstrukce je plánovaná na etapy za částečného provozu, pro cestující budou zajištěny náhradní čekací prostory a veřejné toalety, prodej jízdenek zůstane zachován," uvedla Friebová.

Rekonstrukce naváže na menší opravy z minulých let, kdy se mimo jiné vyměnily vstupní dveře a střecha. Zhotovitelem stavby je společnost PORR. Práce by měly skončit v polovině příštího roku.

Doplněno Stavbaweb:
Výpravní budova

Původní zděnou stavbu se dvěma kolmými čtyřosými křídly s přízemním traktem a přístřeškem podél drážní strany navrhl inženýr Karl Hummel a byla dostavěna v roce 1847. Přestavbu v letech 1868–1870 navrhl architekt Theodor Hoffman, při níž byly střechy kolmých křídel upraveny na sedlové. V letech 1901–1904 byla výpravní budova prodloužena k severní straně. Symetrická stavba zahrnovala ve střední části (původně severní křídlo) prostorný reprezentativní vestibul. Fasádu navrhl architekt Eduard Kramer v kombinaci původních prvků se secesními. Rekonstrukce, která proběhla v letech 1994–1995 uvedla výpravnu zpět do období roku 1904.
Výpravní budova byla prohlášena kulturní památkou České republiky.
Zdroj: Wikipedie: Nádraží Bohumín

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz