Holiš + Šochová architekti: Panelový dům v Rožnově pod Radhoštěm

Holiš + Šochová architekti: Panelový dům v Rožnově pod Radhoštěm

(19. 2. 2015) Společenství vlastníků se rozhodlo pro revitalizaci svého domu - spočívala především v zateplení a výměně konstrukce zábradlí, doplněné o zasklení lodžií. Upravovaly se i hlavní a vedlejší vstupy a vstupní předprostor. 

 
 
 
 

Holiš + Šochová architekti: Panelový dům v Rožnově pod Radhoštěm

Společenství vlastníků se rozhodlo pro revitalizaci svého domu - spočívala především v zateplení a výměně konstrukce zábradlí, doplněné o zasklení lodžií. Upravovaly se i hlavní a vedlejší vstupy a vstupní předprostor. 

Vše začalo podle obvyklého scénáře: správce domu doporučil „osvědčeného a levného“ projektanta, který rekonstrukci připraví, aniž by dům viděl. Hynek Holiš a Šárka Holišová-Šochová byli vyzváni k revizi tohoto projektu. Situace se nakonec vyvinula tak, že zpracovali vlastní návrh. Chtěli přinést alternativu k většině podobných rekonstrukcí s odfláknutým řemeslným řešením a necitlivými barevnými exhibicemi. Součástí jejich práce byl i dozor na stavbě. Po čase přístupem i výsledky přesvědčili i skeptičtější z obyvatel domu, že investice do architekta není, jak je zpravidla zažito, zbytečný luxus. Vedení společenství vlastníků mělo jasný mandát a konzistentní přístup a autoři neměli větší ambici než splnit obvyklé zadání pro rekonstrukcí panelových domů při splnění třech podmínek: dodržení obvyklé cenové hladiny, dbát na kvalitní řemeslné zpracování a detail, vyhnout se formálnímu používání konstrukce, materiálu a především barev.



„Při návrhu jsme se potýkali s dědictvím socialistického stavebnictví, například hledáním technického řešení pro konstrukci zasklení při výškových nerovnostech až 8 cm na byt, resp. lodžii o délce 9 m,“ říká architekt Holiš a dodává: „Kromě nerovnosti se po obnažení konstrukce balkonů ukázalo, že beton tenké krakorcové desky je na mnoha místech degradovaný a nesoudržný. Při odstranění dlažby byla na některých místech obnažena i výztuž, které ovšem nebyla poškozena. To si vyžádalo individuální prodloužení rektifikačních kotev pro vynesení HEA profilů.“

Na otázku, zda zpracovali více variant řešení, architekt Holiš odpovídá: „S variantami obecně příliš nepracujeme, pokud nás k tomu nevede specifický důvod. Spíše hledáme řešení, které je podle nás pro dané zadání nejlepší. Tak tomu bylo i u tohoto projektu. K jeho revizi jsme se dostali až po stavebním povolení a také proto, že dům využíval program Zelená úsporám, jsme už do technických parametrů zateplení nezasahovali. Tloušťka zateplení je 120 mm mimo lodžie, kde se provádělo zateplení v tloušťce 50 mm a pouze na objednávku.“

Zateplovací systém fasády je opatřen silikátovou omítkou hrubší zrnitosti v kombinaci pískového odstínu a světlého odstínu uzavřených lodžií.  Sokl je proveden Marmolitem v tmavém odstínu. Zateplována nebyla pouze střecha, kde bylo z havarijních důvodu vyměněno souvrství zhruba před pěti lety. V té době byla tak vyměněna všechny okna za plastová.

 

Konstrukce a zasklení lodžií

Dům na první pohled zaujme horizontálami v nové skleněné fasádě. Podtržení horizontál v návrhu bylo záměrné, aby byl zachován původní dojem, kde dominovalo členění domu lodžiemi po celé délce.

„Použití HEA profilů mělo dva důvody – vytvoření nezávislé předsazené konstrukce, která dovolí eliminovat především výškové nerovnosti a alespoň minimální rozšíření neprakticky úzkých lodžií z jednoho na zhruba 1,1 metru. Zvažovali jsme i větší rozšíření, ale ze statických důvodů by byla cena neúměrně vysoká,“ upřesňuje Hynek Holiš. Jeho původní představa jednoduchého řešení průběžného zábradlí z tyčoviny, za kterou bude jen skládací bezrámová prosklená stěna na celou výšku lodžie (systém Solarlux SL25XXL) se ukázala jako cenově neschůdná. Řešením je nakonec jednoduchý rám z pozinkovaných jäckelových profilů, prosklené zábradlí se strukturálním zasklením vertikál a bezrámový prosklený skládací systém VARIO od firmy WAWEX. Sklo pro zábradlí bylo vybráno typu float. Mezi dvěma skly o tloušťce 6 mm je fólie 0,76 Cool White s vyšší propustností světla. Tento typ zasklení včetně detailů autoři nechali posoudit specialistou, Ing. Sázovským.

Konstrukci lodžie tvoří načerno natřené HEA profily kotvené do čel lodžií a mezi ně montované žárově zinkované profily zábradlí. Řady bezpečnostních skel zábradlí se střídají s vertikálně bezrámovým otvíravým zasklením lodžií.

Vstupní prostory

Zakrytí obou vstupů tvoří vyložené rámy z černě natřených HEA profilů s dřevěným podhledem s nátěrem světlou lazurou.
Přistřešek nad hlavním vstupem byl zadáním společenství, protože dříve nebyly přístupové schody chráněny a především v zimě se stávaly nebezpečné, stejně jako obměna venkovního terazzového schodiště, které se již na některých místech rozpadalo,“ říká architekt Holiš a dodává: „ Proporce konzoly přístřešku měla být úměrná k celku domu a vzhledem k rozměru vyžadovala vyvěšení táhly, která jsou kotvena skrz obvodovou konstrukci vstupního prostoru, kde jsme nemuseli řešit tepelné mosty. Konstrukce byla ověřena statikem, ale vznikla ve spolupráci s dodavatelem zámečnických konstrukcí, panem Zemanem, který byl po celou dobu stavby neobyčejně vstřícný a inspirativní. Detail se popisným číslem byla taková radost navíc, která v rámci celku nic nestála. Luxfery nad vchodem tu byly i před rekonstrukcí, ale čas se na nich podepsal a řešení přístřešku vyžadovalo jejich vybourání. Osvětlení vstupního prostoru jsme chtěli zachovat rozptýlené, takže původní luxfery nahradily nové pouze čiré, bez reliéfu.“

Převýšený vstupní prostor s terazzovými schodišťovými stupni, dlažbou a dubovým zábradlím doplňuje plastický reliéf ručně šlechtěné omítky na boční stěně. Venkovní vstupní schodiště je z prefabrikovaných betonových dílců. Nově zformovaný předprostor byl předlážděn a doplněn o stojany na kola.



„Jako u většiny domů byl vstupní prostor poznamenaný nekoordinovanými zásahy, které se na něm podepsaly. Chtěli jsme tedy prostoru vrátit důstojnou atmosféru. Původní terazzovou dlažbu nahradila nová, ocelové zábradlí bylo nově vyzděno a opatřeno dubovým madlem a za dveřmi je nová čistící rohož. Převýšený prostor s velkorysou plochou stěny vedle schodiště neměl žádné využití ani opodstatnění a nabízel se, abychom ho do návrhu nějak zapracovali. Hledali jsme způsob, který by prostoru dodal trochu reprezentativnosti, ovšem úměrně tomu, že jde o panelový dům. Poradili jsme se s dodavatelem stavby a výsledkem je plastický reliéf v omítce, zvýrazněný barevným odstínem. Jediné, co bránilo celkové proměně vstupu, byly dveře se schránkami, k jejichž obměně došlo už před několika lety a investice do nové sestavy se zdála zástupcům domu neobhajitelná,“ uzavírá Hynek Holiš.

Neobvyklá angažovanost zúčastněných dodavatelů přinesla nebývale hladký průběh realizace, příjemnou spolupráci a také upřímně nečekané pozitivní ohlasy obyvatel domu. Cenový rámec realizace byl dodržen. Přestože autoři nemohli ovlivnit koncepční řešení energetického řešení, spotřeba tepla se v domě snížila o 43 % (vytápěn je centrálně teplovodem).

Hana Vinšová
Foto: Tomáš Rasl a archiv autorů rekonstrukce

Revitalizace panelového domu v Rožnově pod Radhoštěm

Investor: Společenství vlastníků
Autoři: Hynek Holiš, Šárka Holišová Šochová - Holiš + Šochová architekti
Generální dodavatel: firma Mezl & Janíček
Zámečnické práce: Novest
Zasklení lodžií: WAVEX, systém Vario
Zasklení zábradlí: OGB, p.Reiner
Specialista na sklo: Ing. Miroslav Sázavský

Srovnání nákladů: Náklady celkem se zateplením a úpravami parteru: 6 300 000 Kč bez DPH, z toho rekonstrukce lodžií včetně zasklení lodžie (36 jednotek) 3 150 000 Kč bez DPH (87 500 Kč na byt). Sousední polovina domu byla rekonstruovaná před šesti lety při nesrovnatelném materiálovém i řemeslném řešení (samostatné společenství vlastníků): Rekonstrukce lodžií včetně zasklení (36 jednotek) 2 850 000 Kč bez DPH (80 000 Kč na byt).

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz