Interiér vily v Klánovicích

Interiér vily v Klánovicích

(1. 2. 2024) KURZ architects

   
 
 
 
 

Interiér vily v Klánovicích

Chtěli zútulnit prostor jedné malebné vily kousek za Prahou – vyměnit sedací soupravu, doplnit obrazy na stěnách a konečně se po několika letech v domě cítit více jako doma. Velmi otevřená diskuze ale pomohla odhalit, že současné dispozice domu v mnoha ohledech nevyhovují skutečným potřebám všech dvounohých i čtyřnohých členů domácnosti. Důvěra byla zpečetěna prvními dispozičními návrhy a díky společným hodnotám klienta a architekta vznikl po několikaměsíční intenzivní spolupráci funkční a příjemný prostor pro život. Rozum a srdce se totiž dotkli každého zákoutí vily, přes nábytek na míru, podlahy, obklady, úchytky, vypínače až po poslední vázu na poličce. Výsledkem je útulný a hřejivý interiér plný překvapivých detailů.

To, co se původně jevilo jako jednoduchá prosba zútulnit interiér se ve výsledku stalo skutečnou transformací. Přízemí dominuje na míru navržený velkorysý tubus, který sjednocuje jednotná kresba dubové dýhy vybírané na aukci, aby její struktura pocházela z jednoho stromu. S ranním šálkem čajem nebo kávou ho obejdete doslova celý dokola. Ukrývá se v něm spousta úložného prostoru, kuchyňská linka, obývací stěna, knihovna, a svoje místo si zde našla i velkolepá sbírka modelů F1. Nejen přízemí dále doplňují masivní solitéry nábytku - jídelní stůl, komody aj., které vznikaly v dílně truhláře.

Unikátní tubus vizuálně koresponduje s dřevěnou podlahou, jejíž skladba z kazet čtvercového tvaru byla pro dům navržená na míru. Cílem bylo vyhnout se vizuálnímu prodlužování či rozšiřování prostoru, a proto byl zcela záměrně zvolen geometricky symetrický tvar. Jednotlivé díly jsou vizuálně odlišné, a přesto je spojuje daný řád. Jedná se o velmi subtilní, ale hravý detail, který nemusí být na první pohled zřejmý.

Nové dispozice domu dopřávají jeho majitelům různé stupně intimity. Přízemí je velmi otevřené a zve ke společnému trávení času. Druhé patro naopak zůstalo i po nezbytných dispozičních úpravách rozděleno do jednotlivých místností. Obě patra jsou bohatá na úložný prostor, všechno tu má svoje čestné místo. Místnosti díky tomu působí klidně a uspořádaně.

Pro efektivnější termoregulaci domu byla v procesu transformace interiéru navržena a zrealizována také zelená střecha, a to sice ve spolupráci se Zahradní architektura Kurz.

Autorská zpráva, kráceno

Foto BoysPlayNice
Komunikace Linka

Autoři KURZ architects / Jan Kurz, Zuzana Kurz 
Rok projektu 2019
Rok dokončení 2022
Zastavěná plocha 273 m²
Hrubá podlahová plocha 456 m²
Užitná plocha 372 m²
Plocha pozemku 1300 m²



Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Interiéry/design

Komentáře ke článku

 
 
 
 

1. 2. 2024 19:15:52. Re: Interiér vily v Klánovicích. V.Kubec
8. 2. 2024 16:18:08. Re: Re: Interiér vily v Klánovicích. Jitka

 
 
 
 

1. 2. 2024 19:15:52. Re: Interiér vily v Klánovicích. V.Kubec

  Ano, hodně práce - ale kde ta útulnost.

8. 2. 2024 16:18:08. Re: Re: Interiér vily v Klánovicích. Jitka

  Koberce, závěsy, čalouněný nábytek, obrazy, květiny, knížky, kombinace dřeva a bílých omítek tak akorát - mně by to stačilo. A ta odkrytá dřevěná podlaha pod jídelním stolem je krásná.

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2024 Business Media One, s. r. o., Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: a href="mailto:stavbaweb@bmone.cz"stavbaweb@bmone.cz/a