Kampus v Plzni se dočká amfiteátru, hlediště bude z panelů

Kampus v Plzni se dočká amfiteátru, hlediště bude z panelů

 
 
 
 

Kampus v Plzni se dočká amfiteátru, hlediště bude z panelů

(ČTK) - Ústav umění a designu Západočeské univerzity v Plzni letos konečně začne s budováním amfiteátru, jehož stavbu kvůli nedostatku peněz odkládal. Hlediště pro stovky lidí má být netradičně tvořeno panely ze silnic, základy chce mít ústav do podzimu. Od amfiteátru si slibuje obohacení života v kampusu, jímž denně projde přes 10.000 lidí. Nový prostor může sloužit nejen divadlu, ale i koncertům a letnímu promítání, řekl ČTK ředitel ústavu Josef Mištera.
"Nyní doděláváme projekty. Amfiteátr bude jako taková socha, jde o projekt našeho sochaře, asistenta Benedikta Tolara, který měl ideu, že to celé postaví z panelů používaných provizorně na silnice," uvedl.

Na pevný základ se tak budou postupně přidávat panely podle toho, jak na jejich pořízení bude ústav získávat peníze. Podle Mištery tak jde o jednu z nejlevnějších variant, v minulosti se zvažovaly i nákladnější návrhy počítající s hledištěm se žulovými nebo betonovými prvky.

Část stavby je nyní možné financovat díky tomu, že se Západočeské univerzitě podařilo získat peníze na terénní úpravy okolí nové budovy ústavu přezdívané "továrna na umění". Jde o částku 2,5 milionu korun. "Peníze využijeme na základy, ty budou postaveny tak, že už to bude funkční. Budou-li další peníze, budeme přibudovávat," dodal ředitel.

Provozem nového prostoru se podle Mištery obohatí kulturní život v kampusu, jenž je nyní omezen jen na menzu a dvě galerie. "Učitelé tu tráví skoro celý svůj život, studenti tři až šest let, tak by bylo dobré, aby tu mohli zažít i něco jiného," dodal.

Amfiteátr může sloužit různým účelům, část boku třípodlažní budovy ústavu je totiž osazena velkými posuvnými vraty, jež odkrývají zastřešený prostor vybavený zvukovou a světelnou technikou, tedy kryté jeviště.

Doplněno Stavbaweb:

Budova Ústavu umění a designu (UUD) je založena na velikých, variabilně příčkovatelných halách. Připomíná budovu továrny. Součástí je zvukové a animační studio pro natáčení animovaných filmů a videoklipů a multifunkční prostor pro nová média, který může fungovat jako ateliér multimédií, ateliér pro práci se světlem, filmové studio nebo i divadlo. Jedna ze stěn je odsunutelná a jeviště se tak může otevřít směrem k amfiteátru pro pět set diváků.
Autorem projektu je architektonický a projektový ateliér APA – Ing. arch. Jan Štípek, projektovou dokumentaci zpracoval HBH atelier, s.r.o.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Kultura

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.