Komunitní centrum a školka v Eddingtonu

Komunitní centrum a školka v Eddingtonu

(21. 9. 2020) Projekt je jedním z nominovaných projektů soutěže Brick Award 2020

   
 
 
 
 

Komunitní centrum a školka v Eddingtonu

Nová stavba slouží komunitě v Eddingtonu, nové čtvrti vzdálené dva kilometry severozápadně od centra Cambridge. Nabízí shromažďovací místo pro všechny aspekty života v obci, od svateb po pohřby, pro taiči nebo koncerty. Součástí komplexu je školka pro 100 dětí, která je uspořádána kolem tří stran zahradního nádvoří. Čtvrtou stranu tvoří občanské centrum s aulou pro 180 návštěvníků a vstupní terasou na západě. Budova tvoří významný bod nové čtvrti, viditelný ze všech stran. Její fasády jsou pečlivě komponované, členěné vzorovaným zdivem, krytými vchody a zaříznutými kamennými sedadly podél vnějších zdí. Všude je dbáno o kontakt se zahradami a o výhledy na krajinu kolem. 


Dvůr školky funguje jako chráněná herní zahrada pro děti, kterou lemuje krytá chodba zprostředkovávající komunikaci mezi zahradou a třídami. Školka nemá jiné chodby, třídy se napojují přímo na zahradu. Na druhou stranu mají výhledy do okolí, což mimo jiné přináší výhodu příčného provětrání.

V hlavním sále komunitního centra lze nastavit různé akustické podmínky pro odlišné aktivity, od recitálů komorní hudby přes promítání filmů po rockové koncerty. Výška sálu je klíčová také pro pasivní ventilaci. Komunitní centrum má tři hlavní veřejné prostory různé velikosti a výšky; každý z nich má vlastní vnější zahradu. Kvalitní zvuková izolace zabezpečuje odlišné využití všech tří prostor současně.

Pro stavbu byly použity vesměs přírodní robustní materiály. Jsou zde střechy s cedrovými šindeli, dubová obložení, kamenné podlahy a zděné fasády. V projektu jsou tyto materiály označeny jako prvky konstrukce, např. konstrukční lepené dřevěné rámy portálu či jasanová stropní konstrukce v hlavním sálu, která přispívá k akustickým funkcím.

Hlavní sál je větrán pasivně: chladný vzduch je nasáván z obezděné zahrady do podzemního labyrintu, odkud proudí skrze podlahu do sálu. Ohřátý a vyčerpaný vzduch odchází střechou ven. Na rovné střeše je umístěno pole fotovoltaických panelů. Cílem zadání s přísnými požadavky na udržitelné zdroje výrobků bylo dosažení BREEM „Excellent“. Projekt centra tento cíl překonal a dosáhl BREEM „Outstanding“. 

Storey's Field Centre and Eddington Nursery
Kategorie: Sdílené společenské prostory
Klient: University of Cambridge
Místo: Eddington, Cambridge / Velká Británie
Architekt: MUMA
Konstrukční řešení: Aecom
Fasády: FMDC Ltd
Hlavní dodavatel: Farrans Construction Ltd
Dodavatel cihel: Wienerberger
Použité lícové cihly: Terca Con Mosso
Dokončení stavby: 2018

podle podkladů společnosti Wienerberger
foto: Alan Williams
 
Článek vyšel v časopise Stavba č. 3/2020

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Kultura

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz