Kulturně univerzitní centrum Zlín

Kulturně univerzitní centrum Zlín

(29. 10. 2008)

 
 
 
 

Kulturně univerzitní centrum Zlín

MICHAL SMILEK, 7. semestr 2005/2006

MICHAL SMILEK, 7. semestr 2005/2006
Ateliér Miloše Floriána, FA ČVUT v Praze


IDEA
Vnější podoba a tvarování je převzato z přírody a oblasti vesmírných jevů. Motiv protažených kulových těles propojených tubusovými lávkami byl objeven u tvaru těsných dvojhvězd směřujících ke vzniku novy. Jejich podstatou je nabalování nekompaktní hmoty jedné hvězdy přitažlivou silou hvězdy sousední. Vnitřní uspořádání je inspirováno tvarem a stavbou mikroorganismů. Buněčnému jádru odpovídá rozsáhlý prostor uvnitř každé budovy a navazující místnosti připomínají endoplazmatické retikulum — rozvětvený obal, který zásobuje jádro energií. Celý soubor budov jako by vyrůstal z podkladních garáží, v nichž se odráží zárodečný původ nadzemní části. Cesty zásobování a navazující zálivy pro výklad zásilky jsou pojaty ve stejném duchu, totiž jako vyživovací kanály pro přívod zboží do míst, kde je potřeba.

POPIS
Úkolem bylo vytvořit centrum pro kulturu a vzdělání na pozemku uzavírající komplex školských budov ve Zlíně. Soubor obsahuje dva sály sloužící filharmonii, restauraci, knihovnu a rektorát univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Hmotově sestává ze tří kulových objektů, vzájemně propojených lávkami a dvoupodlažním suterénem. Vjezd do areálu je jediný z ulice Štefánikovy, tedy ze severní strany. V centrální části mezi objekty je navržen hlavní vstup do komplexu a dále každá budova obsahuje vlastní služební vchod pro zaměstnance, které jsou orientovány do tohoto centrálního prostoru. Sál filharmonie se nachází na severozápadě pozemku, blíže ulici Štefánikova a je dimenzován pro 810 osob. Velký sál tvoří hlavní jádro budovy a ve třetím a čtvrtém patře je k němu přisazen malý sál pro 70 osob. Restaurace pro 115 osob se nachází v malém výběžku napravo od hlavního spojovacího krčku, který vede přímo k univerzitní knihovně pro 440 studentů a vedle knihovny v blízkosti náměstí TG Masaryka je budova rektorátu univerzity.

KONSTRUKCE
Celá nosná konstrukce je prostorově tvarovaná skořepina, která bez přerušení obaluje všechny prostory kulturně univerzitního centra. Skládá se z nosných žeber z uhlíkového kompozitu, které probíhají ve vodorovné a svislé osnově a jsou potaženy z obou stran plastovými pláty na bázi kompozitu. Uvnitř tohoto sendviče je termoizolační průsvitná gelová vrstva. Do vnějšího pláště skořepiny je vložena vrstva tekutých krystalů, kterou lze elektricky ovlivňovat a tak měnit celkový výraz pláště objektů.


Publikováno ve stavbě č. 2/2006

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Projekty

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz