Lario. Nové centrum Dolních Měcholup s náměstím

Lario. Nové centrum Dolních Měcholup s náměstím

(20. 4. 2020) Ian Bryan Architects 

   
  • Analýza

 
 
 
 

Lario. Nové centrum Dolních Měcholup s náměstím

Ateliér Ian Bryan Architects (IBA) se stal vítězem vyzvané architektonické soutěže na revitalizaci centrální části Dolních Měcholup v Praze. Projekt se soustředí na vytvoření nového náměstí podél ulice Kutnohorská, které by mělo sloužit jako jakýsi odrazový můstek budoucího rozvoje čtvrti s novou zástavbou v jejím východním cípu.

Cílem proměny původní úzké návsi je vznik nového náměstí s občanskou vybaveností a službami, jako jsou poliklinika, pošta, drobné obchody nebo třeba malý supermarket podél parteru náměstí. Rozšíření ulice v této centrální části do otevřeného prostranství dává vyniknout stávající historické budově školy a přilehlému parku.

Designový návrh nových staveb polyfunkčního komplexu B1 je inspirován tradičními českými statky a stodolami, které často lemovaly hlavní vesnickou cestu a tvořily přirozenou náves. Parter kolem náměstí vytvoří krytou kolonádu, která odkazuje na klasická podloubí pulzující maloměstským životem, zatímco v obytných patrech nad nimi usazuje příjemné balkóny a terasy, čímž vzniká měkká bariéra mezi veřejným a soukromým prostorem. Tato osvědčená koncepce vytváří bohatý a zajímavý prostor, ve kterém se má náměstí stát místem různorodých aktivit pro místní i návštěvníky.  

Na severní straně náměstí vyrostou v rámci transformace dvě nové bytové stavby B2 a B3, na které postupně naváže plánovaný rozvoj území o celkové rozloze přibližně 1,5ha.

Jak podotýká ředitel IBA Eduard Trembuľak: „ Máme velké štěstí, že jsme se v našem ateliéru mohli už několikrát podílet právě na takových projektech, jako je tento v Dolních Měcholupech, které se soustředí na pozitivní rozvoj veřejných prostranství v menších městech a čtvrtích a pomáhají budovat a udržovat sousedskou komunitu.“

Projekt dostal název Lario a stojí za ním developerská skupina CPC.
tisková zpráva


Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Veřejný prostor/landscaping

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz