LOCALARCHITECTURE: stáj

LOCALARCHITECTURE: stáj

 
 
 
 

LOCALARCHITECTURE: stáj

V roce 2003 dva zemědělci pověřili Localarchitecture, aby navrhli stáj s volným stáním pro 30 krav.

Architekti: LOCALARCHITECTURE
Místo: Lignières, kanton Neuchâtel, Švýcarsko
Plocha: 470 m2
Foto: archiv LOCALARCHITECTURE



Klient chtěl moderní budovu, jejíž návrh a stavba by se však vešly do rozpočtu přiděleného federálními orgány pro tento typ stavby. Další kritéria zahrnovala požadavek splnit standardy upravující ekologickou produkci. Kravín má být závěrečnou částí infrastruktury velké zemědělské usedlosti „Cerisier" v Juře, která se nalézá vprostřed idylické krajiny polí, pastvin, lesů a horských údolí. Zadání návrhu kladlo nárok na minimalizaci zemních prací a zajištění rovnováhy výřezů a výplní. Kravín měl být umístěn blízko stávající farmy a ohraničit vnější prostor vyhrazený pro hospodářská zvířata.



Architekti chtěli navrhnout projekt, který by respektoval architektonické formy místní zástavby, a proto podrobně analyzovali typologii statků v okolí. Identifikovali dva typy. Pro starší z nich je charakteristické nastavení hřebene střechy kolmo na vrstevnice a velkoryse otevřené fasády do údolí. Nevýhodou tohoto modelu je to, že další rozšíření je problematické. Jak se zemědělství stále více mechanizovalo, byla tato dispozice postupně nahrazena více flexibilní typologií, s hřebenem střechy probíhajícím rovnoběžně s vrstevnicemi a s bočními štíty, které lze snadno rozšířit. Architekti vytvořili syntézu obou systémů různých tradic a dali stáji moderní tvar a novou identitu. Díky své ambivalentnosti se budova stává prvkem, který okolní stavby sjednocuje. Tato sjednocující dynamika se opakuje v jiném měřítku i na vztahu mírného sklonu střechy a říms a horských hřebenů kolem.



Klient i architekti sdílejí společné úsilí o udržitelný rozvoj, což se projevilo v úzké spolupráci při výběru a aplikaci materiálů. Konstrukční dimenze budovy byly proto vypočteny s ohledem na dřevo, které pochází z blízkého lesa. Stavební detaily byly zpracovány tak, aby klient sám mohl dokončit závěrečné fáze stavby a aby také mohli sám provádět všechny následné výměny. Kromě ekologických výhod umožnilo využití dřeva navrhnout nosnou konstrukci tak, aby odpovídala místní tradici ramée - velká otevřená plocha z dřevěných pásků, která zajišťuje přirozené větrání - a aby se složitá geometrie budovy řešila jednoduchými detaily.
 




 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Veřejný prostor/landscaping

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.