MUDAARQUITECTURA: Kasárna pro Guardia Civil

MUDAARQUITECTURA: Kasárna pro Guardia Civil

 
 
 
 

MUDAARQUITECTURA: Kasárna pro Guardia Civil

Projekt reviduje typologii a navrhuje alternativu k tradičnímu řešení kasáren pro paravojenskou policii Guardia Civil, a to nejen z hlediska kompozičního řešení, ale také z hlediska funkce.

Většinou se u těchto kasáren jedná o kompaktní budovy symetricky uspořádané kolem dvora. Tato izotropie přesahuje i do multifunkčního programu Guardie Civil, bydlení a úřadu, což vede ke zjevným kolizím funkcí a vztahů a k problémům se soukromím. Z této premisy revize a dvou omezení – již zmíněného programu a prostorových daností pozemku – byl vygenererován a strukturován projekt.

Architekt: MUDAARQUITECTURA
Klient: Dirección General de la Policía y la Guardia Civil
Místo: Malpartida de Plasencia, Cáceres, Španělsko
Tým autorů: Pablo Rey Medrano, Federico Rodriguez Cerro, Mª José Selgas Cáceres, Jorge E. Ramos Jular
Stavební řešení: Miguel Ángel Tierno de Dios
Plocha: 2946,65 m2
Realizace: 2011
Foto: Juan Carlos Quindós

Když jsme vzali do úvahy velikost pozemku, jeho lichoběžníkový tvar a jeho polohu na okraji morfologicky heterogenního malého města v Extremaduře, navrhli jsme, jak nám zcela přirozeně vyplynulo, oddělení různých částí programu, který sestává z ubytování a policejní úřadovny v rámci jednoho prostoru.



Za prvé: bydlení jsme umístili v poněkud pravidelnější části pozemku, abychom mohli seriálně uspořádat řadové domky a byty pro svobodné. Série jsou organizovány ve dvou řadách s čelními fasádami do dvou nově založených vnitřních uliček. Střídání plných a prázdných objemů v kompozici sérií umožňuje orientovat většinu obytných jednotek na jih a vzniká tak i dynamický rytmus průčelí.


Za druhé: zatímco typologickými vlastnostmi bydlení jsou uniformita, opakování a sériovost, úřední budova je zkrouceným a narušovaným souborem. Pokroucení je vynuceno umístěním budovy v čele lichoběžníku, tvar objektu tak určují hranice pozemku. Nejen pozice, ale také program, který přirozeně vyžadoval vyšší stupeň reprezentativnosti úřední stavby, si vynutil sešikmení a nápadnější tvarování budovy. Ta má tři podlaží, suterénní úroveň souběžně s přírodním svahem a dvě podlaží nadzemní, která jsou vůči sobě pootočena a dají vyniknout vrcholu v exponovaném průčelí prvního patra. Za ním se nalézá služební místnost, jejíž okno shlíží na Dehesu, známou sylvanopastorální krajinu (lesy a louky) v Extremaduře.





 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Administrativa

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.