Nově zrekonstruovaná hala ústeckého nádraží

Nově zrekonstruovaná hala ústeckého nádraží

(27. 8. 2012) Část původní historické budovy byla zachována a modernizována, zbývající část nádraží se vstupem do podchodu tvoří nová prosklená odbavovací hala podle architektonického návrhu Atelieru AP ústeckého architekta Zdeňka Havlíka.

 
 
 
 

Nově zrekonstruovaná hala ústeckého nádraží

Část původní historické budovy byla zachována a modernizována, zbývající část nádraží se vstupem do podchodu tvoří nová prosklená odbavovací hala podle architektonického návrhu Atelieru AP ústeckého architekta Zdeňka Havlíka.



ČD otevřely zrekonstruovanou halu ústeckého nádraží

Ústí nad Labem - (ČTK) - Cestujícím na ústeckém hlavním nádraží od minulého týdne slouží zrekonstruovaná odbavovací hala. Nahradila část budovy, která se stavěla po amerických náletech z roku 1945 a která měla být původně jen provizoriem. Celá rekonstrukce budovy má stát asi 45 milionů korun a dokončena má být v prosinci. Novinářům to dnes řekla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Ústecké hlavní nádraží je z těch nejstarších v Česku, bylo postaveno už v roce 1850, kdy se budovala trať z Prahy do Drážďan. V roce 1945 ho ale poškodil americký nálet a zbyla z něj v podstatě jen třetina, ta bližší Mariánské skále. Část se dostavěla tak, aby architektonicky alespoň trochu odpovídala, ale stejně trpěla spoustou nedostatků.

Byla stísněná a vůbec neodpovídala tomu, že jde o frekventované nádraží, které je co do počtu cestujících desáté v Česku. Problémy byly i s nedomyšleným ústím podchodu - cestující ignorovali východ a pak se v opačných dveřích sráželi s těmi, kteří naopak chtěli odjet. Ústeckým hlavním nádražím projde ročně asi 1,5 milionu cestujících.

Na jaře se začala stavět nová prosklená přístavba s odbavovací halou o ploše 170 metrů čtverečních, se čtyřmi pokladnami a zákaznickým centrem. "Tím došlo k dokončení první etapy rekonstrukce, ta druhá bude dokončena v prosinci 2012," uvedla Pistoriusová. Celé nádraží se rekonstruuje už od roku 2005. Zcela se změnilo kolejiště, nástupiště, podchody i prostor mezi nádražím a labským nábřežím.

Nová budova by měla zároveň umožnit přímý vstup z ulice do podchodu, který neslouží jen cestujícím, ale i jako spojnice mezi centrem města a nábřežím Labe. "Jdete z centra historickou uličkou a najednou narazíte na stěnu, za kterou jsou záchody. To není důstojné entrée, to samé při cestě z druhé strany z peronu," řekl v zimě novinářům architekt Zdeněk Havlík, který rekonstrukci navrhl. "Bude to komunikační osa, má samozřejmě ještě vyšší urbanistický rozměr," dodal Havlík.

Dokončovací práce se plánují až do prosince. V historické části budovy vzniknou prodejny a v obchodní pasáž se má výhledově proměnit i průchod pod perony.

Související články:

Přestavba hlavního vlakového nádraží v Ústí nad Labem 19.12.2011
 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Doprava/infrastruktura

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz