Nová centrála společnosti Apple v Cupertinu v Kalifornii

Nová centrála společnosti Apple v Cupertinu v Kalifornii

(9. 4. 2013) Stavba nového sídla Applu podle plánů ateliéru britského architekta Normana Fostera se asi opozdí, kvůli bobtnání rozpočtu

 
 
 
 

Nová centrála společnosti Apple v Cupertinu v Kalifornii

Stavba nového sídla Applu podle plánů ateliéru britského architekta Normana Fostera se asi opozdí, kvůli bobtnání rozpočtu


(ČTK) -
Stavba nového gigantického sídla počítačové společnosti Apple v Kalifornii se kvůli bobtnajícímu rozpočtu nejspíše opozdí. Areál pro 12.000 zaměstnanců, který si vysnil zesnulý spoluzakladatel firmy Steve Jobs, by podle nových propočtů mohl stát až pět miliard dolarů (100 miliard korun) namísto původně plánovaných tří miliard. Jeho dokončení se tak posune nejspíš až na rok 2016. S odvoláním na zprávu agentury Bloomberg o tom napsal architektonický server ArchDaily.

Rozsáhlý areál podle plánů britského architekta Normana Fostera a jeho ateliéru představil Jobs v roce 2011, krátce před svou smrtí. Jeho nejvýraznější součástí je administrativní budova na prstencovém půdorysu, která je díky svému tvaru přirovnávána k vesmírné lodi. Právě zaoblené křivky administrativního objektu jsou jednou z příčin vysoké ceny za realizaci - na stavbě totiž nelze použít některé běžně dostupné materiály včetně skel, která se mají vyrábět na míru v Německu.

Dalším důvodem astronomického rozpočtu je podle architektonických odborníků Jobsův perfekcionismus: projektanti totiž na jeho přání použili prvotřídní materiály a soustředili se na ekologii. Areál by měl být díky vlastním obnovitelným zdrojům energeticky soběstačný, veškeré komunikace a parkoviště budou zahloubené pod zemí.

Obří firemní komplex kromě hlavní budovy obsahuje i další stavby, například podzemní konferenční sál pro tisíc lidí, fitness centrum pro zaměstnance či výzkumné centrum. Jobs původně předpokládal, že stavět se začne už v roce 2012 a stěhování se uskuteční v roce 2015. Stavební práce se ale nyní odsunuly, první demolice by na pozemku mohly začít letos v létě.

Podle ArchDaily se zpoždění dává za vinu příliš vysokému rozpočtu, Fosterův ateliér údajně dostal za úkol navrhnout úspory ve výši jedné miliardy dolarů.

Arch Daily: More about Foster + Partner’s new Apple Campus in Cupertino

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Administrativa

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz