OMA: Mrakodrap New Court v Londýně

OMA: Mrakodrap New Court v Londýně

(4. 1. 2012) Duch na obzoru – takový název si tento mrakodrap vysluhuje v médiích.

 
 
 
 

OMA: Mrakodrap New Court v Londýně

Duch na obzoru – takový název si tento mrakodrap vysluhuje v médiích.



Přestože panuje hospodářská krize, byla v Londýnské City dokončena nová budova Investmentbank Rothschild od světové architektonické kanceláře OMA. Rotschildové vypsali na tento dům vyzvanou soutěž v roce 2006.


 

Z původně předpokládaných 13 000 m2 se stalo nynějších 21 000. Budova vysoká 75 metrů stojí v londýnské finační čtvrti v St. Swithin's Lane, což je obzvláště úzká ulička ve starém Londýně nedaleko katedrály sv. Pavla a „Okurky“ Normana Fostera.

Věž se jmenuje „New Court“ a OMA ji vepsala do čtvercového půdorysu jako kostku s otevřenými kancelářskými půdorysy, které se ovšem ve spodních patrech prokřižují se čtyřmi sousedními budovami, v nichž jsou umístěny vedlejší prostory jako recepce, restaurace, fitness centrum a místnosti pro vývoj. Půdorysy se ovšem nesmějí zveřejňovat.

Budova je sice vysoká 75 metrů, avšak fasáda z oceli a tmavého skla způsobuje, že věž vypadá spíše skromně a neokázale. Není to žádný pompézní bankovní dům, jak je známe z 19. nebo 20. století. Kritik architektury Rowan Moore napsal v Observeru: „Bělavá věž od OMA se díky překvapivé diskrétnosti vloudila na londýnský obzor jako duch.“



Zacházení s veřejným prostorem je citlivé, jako vždy u této holandské kanceláře. Budova byla postavena na stonky, díky nimž se rozšiřuje chodník úzké uličky o kolonádu, která nevyčnívá z budovy na chodník, ale zůstává na čáře s okolními budovami. Oboustranné prosklené foyer navíc umožňuje průhled na kostel St. Stephen Walbrook, který leží za bankovní budovou. Pro kolemjdoucího je cesta skrz uzavřená, ale jak napsal Moore v Observeru, „je to pořád víc, než co nabízí většina neprůhledných bloků v okolí.“



Opulentní jsou nejvyšší patra, kde sídlí ředitelství. Zde OMA opakuje gesto neklidu a zvyšuje Sky Pavilion o jedno patro. Mírným posunutím horních pater vzniká terasa Sky Garden, z níž je úchvatný pohled na panorama londýnského centra. Ve vyvýšeném pavilonu se nalézají dvě patra s dvojitou výškou místností, v nichž jsou prostory pro jednání se zákazníky ředitelského patra. Při vší vnější skromnosti, zde je asi jistý Olymp bankovního světa.



A zde nahoře také zaznívá trocha nizozemské ironie: neboť v jednacích místnostech, které jsou z posuvných skleněných stěn v kvalitních hliníkových profilech, visí v těžkých zlacených rámech staré olejové portréty bohatých lidí a na jiném místě jsou přímo na stěny jednacích místností reprodukovány motivy maleb. Pro Rothschildovu banku, která se těší dvousetleté tradici, je to dobrá příležitost, jak se prezentovat sebeironicky, vzdělaně, tradičně a zároveň moderně. Architektům to poskytuje možnost zaujmout ke své zakázce ironický odstup; nicméně spíše než dvorním šaškem mocných stává se zábavným kritikem, který ovšem nepochybuje se vší vážností. Jinak by asi přišel o hlavu.



Foto: Philippe Ruault/OMA

Zdroj: Baunetz (Florian Heilmeyer)
 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Administrativa

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz