Pepe Gascón: Náměstí v Puigcerdě

Pepe Gascón: Náměstí v Puigcerdě

(5. 5. 2011) Revitalizace hlavního veřejného prostoru v centru Puigcerdy, provincie Girona, Španělsko

 
 
 
 

Pepe Gascón: Náměstí v Puigcerdě

Revitalizace hlavního veřejného prostoru v centru Puigcerdy, provincie Girona, Španělsko

Architekt: Pepe Gascón
Místo: Puigcerdà, provincie Girona, Španělsko
Stavitel: Flotats, S.A.
Developer: Ajuntament de Puigcerdà
Rozloha: 6000 m2
Realizace: 2008 – 2009
Foto: Eugeni Pons

Rychle chátrající náměstí s rostoucím množstvím automobilové dopravy, která umenšovala společenský potenciál místa – celkem běžný obraz současných městských veřejných prostorů. Projekt obnovy snížil dopravní zatížení tak, že soustředil silnici a obslužné kominikace pouze na jednu stranu řešené plochy. Hlavní prostor byl uvolněn. Pěší zónu chrání před dopravním ruchem dva lineární záhony, které fungují jako filtry mezi dvěma rozdílnými prostory. Současně řada městského nábytku zdůrazňuje fyzické a vizuální hranice samotného náměstí.

Prostor náměstí, původně s vysoce nepravidelným obvodem, byl geometrizován a uspořádán. Materiálem dláždění je žula, jejíž různé formáty podporují rozdílný význam míst a způsob jejich využití. Výsledné „tkanivo“ plochy je velmi výrazné. Osvětlení a prvky městského mobiliáře jsou uspořádány do řídících linií, vyznačujících plochu. Náměstí je nově pojato jako místo pro odpočinek a setkávání, jako místo, kde okolní architektura může být „slyšena“, kde sbor tradičních budov na náměstí funguje jako horizont.


 


Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Doprava/infrastruktura

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz