Přístavba u staré cihelny

Přístavba u staré cihelny

Čachtice, Slovensko

(6. 4. 2021) Pavol Paňák

   
 
 
 
 

Přístavba u staré cihelny

Přístavba je součástí areálu bývalé venkovské cihelny, jejíž součástí byl i dům mistrů cihlářů. V 90. letech minulého století vznikla replika původní stavby, ruina cihlářské pece byla zachráněná před deseti lety přestavbou na ateliér a letní byt.


Soubor staveb stojí v rozsáhlé zahradě. Dům, k němuž se přístavba přimyká, má typickou siluetu venkovského stavení se sedlovou střechou. Jedná se o tzv. portikový dům, na Slovensku velmi rozšířený. Po delší straně má několik sloupů, takže vzniká jakási otevřená předsíň či veranda. Kromě přirozené ochrany frekventované zóny příznivě reguluje různé režimy letního (vysokého) a zimního (nízkého) slunce a jeho vliv na zděné stěny domu.

Přístavba je ve skutečnosti prodloužením siluety historické stavby, podřizuje je jí. Uvnitř ale byla koncipovaná oproti původní stavbě rozdílně. Interiér tvoří otevřený obytný prostor otevřený do krovu. Nevelké ploše to dalo velkorysost a otevřenost. Konstrukci krovu vnímáme jako obvyklé krokve i jako dvě o sebe opřené keramicko-ocelové stropní desky. Všechny staré cihly mají značky svého původu, alespoň ze dvou třetin pocházejí právě z této manufaktury. Zbytek je z okolních, dávno zaniklých cihelen. Mají různé odstíny a také nepřesnosti, vyráběly se ručně. Krov je tedy ve skutečnosti bohatým prvkem a právem poutá pozornost.

U oken vznikly niky pro sezení, ve zdi jsou také knihovna a krb. U stěny, která sousedí s původní stavbou, bylo vsazené spací patro. Stěny byly omítnuté klasickou vápennou omítkou bez malby, také další stavební prvky jsou bez povrchových úprav – beton na podlaze i na spacím patře, betonové tvarovky, ocel, překližka, eternitová krytina.
 
Masívní krov významně zlepšuje akumulační vlastnosti dalších konstrukcí. Eliminuje tepelné výkyvy interiéru, což je obvyklým problémem podkroví (bez ohledu na množství tepelné izolace). Prosklený portál funguje jako klimatický předěl mezi exteriérem a interiérem.

Autorská zpráva
Foto: Tomáš Manina
V roce 2020 dům získal Cenu Cezaar, Cenu Dušana Jurkoviča a Cenu ARCH.

Investor a autor: Pavol Paňák; Architekti B.K.P.Š.
Zastavěná plocha: 54 m2

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2018

 
 
 
 
48.7121215
17.7866821
Přístavba u staré cihelny

Přístavba u staré cihelny
Čachtice, Slovensko

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2021 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz