Plzeň vypíše architektonickou soutěž na podobu náměstí E. Škody

Plzeň vypíše architektonickou soutěž na podobu náměstí E. Škody

(4. 3. 2014) (ČTK) - Plzeň vypíše architektonickou soutěž, která by měla přinést nápady na možnou budoucí podobu náměstí Emila Škody u bývalého generálního ředitelství Škodovky a u autobusového nádraží. Náměstí zatím mnoho veřejných funkcí neplnilo. Do budoucna by se mohla část prostoru změnit tak, aby tam bylo příjemnější trávit čas, řekl ČTK primátor Martin Baxa (ODS).

 
 
 
 

Plzeň vypíše architektonickou soutěž na podobu náměstí E. Škody

(ČTK) - Plzeň vypíše architektonickou soutěž, která by měla přinést nápady na možnou budoucí podobu náměstí Emila Škody u bývalého generálního ředitelství Škodovky a u autobusového nádraží. Náměstí zatím mnoho veřejných funkcí neplnilo. Do budoucna by se mohla část prostoru změnit tak, aby tam bylo příjemnější trávit čas, řekl ČTK primátor Martin Baxa (ODS).

Městu se daří revitalizovat veřejná prostranství v širším centru, nyní začíná upírat pozornost i k jiným částem, řekl. "Náměstí Emila Škody patří k územím, která vskutku moc utěšená nejsou. Stav tam není moc dobrý. Univerzita tam chystá generální rekonstrukci svých prostor a určitě by do budoucna bylo dobré, aby to náměstí nějak vypadalo," poznamenal.

Obdélníkový prostor mezi Husovou a Tylovou ulicí, v těsné blízkosti centrálního autobusového nádraží a někdejšího generálního ředitelství Škody, se nyní využívá zčásti zejména pro parkování. Zbývající část tvoří plochy zeleně bez parkových úprav a funkčního mobiliáře bez možnosti smysluplného využívání. V podzemí je kryt civilní obrany.

"Je to takový rozbitý neukotvený prostor, bylo to do značné míry dáno také tím, že tam nebylo mnoho veřejných funkcí," řekl primátor. Mohlo by se to ale změnit. Kromě blízkosti autobusového nádraží by mohli prostor více využívat k odpočinku i studenti univerzity, která před několika lety koupila rozsáhlou budovu generálního ředitelství Škodovky. Objekt škola dlouho užívala omezeně, po rekonstrukci ho bude využívat plně, uvedl Baxa. Parkovací plochy v části zůstanou, to ale podle něj není důvod k tomu, aby ostatní části byly neudržované, nezajímavé a bez prvků, které by lidem umožňovaly lépe trávit čas. Možné řešení má navrhnout právě architektonicko-urbanistická soutěž, kterou by mělo vyhlásit zastupitelstvo.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Veřejný prostor/landscaping

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz