Projektil: poradenské centrum neziskových organizací v Otevřené zahradě, Údolní 33 Brno

Projektil: poradenské centrum neziskových organizací v Otevřené zahradě, Údolní 33 Brno

(13. 11. 2012) 29.11.2012 od 14.00 proběhne slavnostní odemknutí poradenského centra neziskových organizací v sídle Nadace Partnerství (Údolní 33, Brno). Zelená novostavba na úpatí Špilberku vznikla podle projektu ateliéru Projektil architekti, jako unikátní administrativní budova v pasivním energetickém standardu. Svěží vnitřní prostředí doplňuje „bio“ informační systém z dílny grafického studia Pixl-e.

 
 
 
 

Projektil: poradenské centrum neziskových organizací v Otevřené zahradě, Údolní 33 Brno

29.11.2012 od 14.00 proběhne slavnostní odemknutí poradenského centra neziskových organizací v sídle Nadace Partnerství (Údolní 33, Brno). Zelená novostavba na úpatí Špilberku vznikla podle projektu ateliéru Projektil architekti, jako unikátní administrativní budova v pasivním energetickém standardu. Svěží vnitřní prostředí doplňuje „bio“ informační systém z dílny grafického studia Pixl-e.


Unikátní zelená stavba, otevřená zahrada a informační biosystém
Při hledání autora projektu novostavby poradenského centra oslovila významná česká nadace 5 architektonických studií. Zvítězil návrh od Projektilu, který pracuje se zahradou jako se svou součástí, ze které se objekt vynořuje. Výrazné řešení vyhovělo jak požadavkům klienta na rozlohu poradenských a vzdělávacích prostor, tak značným omezením stanoveným územním a regulačním plánem.


Protáhlý objekt poradenského centra je vsazen do svahu po spádnici, čímž na pozemku nevytváří bariéru, ale stává se vodítkem. Provází nás výukovou zahradou na protáhlé parcele šplhající vzhůru k hradu. Ve všech úrovních můžeme dům napříč prostoupit, prohlédnout nebo se do něj ponořit přes zelenou střechu. Jižním koncem stavba vrůstá do svahu a nabízí střechu k pobytu jako čtvrté venkovní podlaží. Otevřená prostorová struktura je přístupná i prostupná. Školní a výukové aktivity probíhající v zahradě a na stezkách vdechnou areálu život v době provozu centra. Veřejně přístupná zahrada by tak mohla obohatit trávení volného času v centru města.

Funkční náplní domu je poradenské, konferenční a vzdělávací centrum. V kancelářích různých velikostí je 60 pracovních míst a konferenční sál disponuje až 50 místy v základní sestavě posluchárny. V dalších sestavách je možné ho variabilně měnit a pronajímat nezávisle na provozu kancelářské části. Zahrada je vybavena 13 instalacemi výtvarníka Petra Koreckého, které budou sloužit při environmentální výchově jako objekty představující živly a přírodní fenomény. Koncepci výukových prvků a zahrady vytvořila Lucie Komendová.

Budova centra je realizována jako stavba v pasivním energetickém standardu. Znamená to, že při optimálním způsobu provozování spotřebuje na udržení optimálního vnitřního prostředí budovy 54 kWh na m2 a rok. Aby se stavba mohla řadit mezi pasivní administrativní budovy, musí spotřebovat méně než 15 kWh/m2 za rok na topení a méně než 30 kWh/m2 na chlazení. Poradenské centrum je navrženo tak, aby tyto hodnoty splňovalo s rezervou. Předpokládaná spotřeba energie na vytápění je tedy 7 kWh/m2 za rok a na chlazení 19 kWh/m2 za rok. Budova je proto vybavena řadou technologií, které budou po dobu životnosti udržovat její minimální uhlíkovou stopu. Předpokladem je kvalitně zateplená obálka budovy. Hlavním zdrojem energie pro vytápění a chlazení je tepelné čerpadlo s možností přirozeného chlazení a soustavou zemních vrtů. Distribuce energie v objektu je zajištěna aktivovanými železobetonovými stropy. Energetických úspor je také dosahováno strojní ventilací s rekuperací tepla, ale v případě vhodných teplot venkovního prostředí je také možné větrat okny a dveřmi a zažít tak zahradní atmosféru uvnitř domu. Dalším úsporným opatřeními je plynule regulovaná intenzita umělého osvětlení podle denního světla a s tím spojené optimální prosklení v kancelářích. Sofistikovaný systém zadržování a užívání dešťových vod zase šetří podzemní zdroje vody a energii potřebnou k čištění povrchové vody odváděné do kanalizace.

Součástí pasivního domu je informační biosystém, který vytvořili grafici Studia Pixl-e pomocí trávy, listů a zvadlých květin z brněnských květinářství. Přes textovou šablonu aplikovali biomasu na stěny a stropy interiéru. Texty jim dodali zaměstnanci a uživatelé pasivního domu prostřednictvím dotazníku, do kterého měli uvést několik základních slov, která charakterizují obsah jejich práce a která často při své práci užívají. Jednotlivá hesla pak Pixl-e aplikovali na stropy a stěny jejich konkrétního pracovního prostoru.
 
Akce: Otevřená zahrada a poradenské centrum NNO Údolní 33 Brno
Místo: Brno, Údolní 33, Brno
Klient: Nadace Partnerství, www.nap.cz
Architekt: Projektil architekti s.r.o., www.projektil.cz
autoři: Adam Halíř, Tomáš Bouma, Marek Sankot
Projekt stavební části: Deltaplan s.r.o.
Projekt technologické části: Techorg s.r.o.
Zahradní výukové prvky: Petr Korecký, Ondřej Slavík, www.rozvernyatelier.cz
Zahrada: Lucie Komendová
Informační systém: Studio Pixl-e, www.pixl-e.cz
Generální dodavatel: Skanska a.s.
Soutěž: 2009
Projekt: 2009-2011
Realizace: 09/2011 – 11/2012
Zastavěná plocha: 684 m2
Užitná plocha budov: 1454 m2
Obestavěný prostor: 5303 m3
Užitná plocha zahrad: 2896 m2
Náklady: cca 50mil Kč bez DPH
 

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Administrativa

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz