Reiulf Ramstad Architekten: Piknik a vyhlídka v severním Norsku

Reiulf Ramstad Architekten: Piknik a vyhlídka v severním Norsku

(17. 9. 2012) Projekt je součástí „Det Nasjonale Turistvegprosjekt, Havøysund“, rozvoje národního programu turistických cest. Havøysund leží na ostrově Havøya v okrese Finmark, nejsevernější části Norska. Ostrov je s kontinentem spojen mostem.

 
 
 
 

Reiulf Ramstad Architekten: Piknik a vyhlídka v severním Norsku

Projekt je součástí „Det Nasjonale Turistvegprosjekt, Havøysund“, rozvoje národního programu turistických cest. Havøysund leží na ostrově Havøya v okrese Finmark, nejsevernější části Norska. Ostrov je s kontinentem spojen mostem.

 

místo: Havøysund, Finnmark, Norsko
klient: norská veřejná správa silnic
architekt:
Reiulf Ramstad Architekten
typ zakázky:
přímé zadání (2007),
realizace: 2010/11
foto: autoři

Autorská zpráva:

Cíl projektu je celkem jednoduchý: na tomto velmi zvláštním místě vyčlenit cestu ze silnice dolů k mořskému pobřeží a umocnit zážitek z ní. Proto hlavní starostí bylo zpomalit pohyb a učinit samotnou cestu prostředkem ke změně způsobu, jakým bude zážitek dávkován: odměřeným a zdrženlivým postupem, během nějž se vytvoří vědomí o zažívaném.
První programová funkce byla: univerzální dostupnost. Místo dvojího řešení se schodištěm a rampou jsme přišli s myšlenkou udělat z rampy jedinou, pro všechny společnou přístupovou cestu a učinit ji integrální součástí celého projektu. Vzhledem ke spádu pozemku a kvůli navození pomalejšího pohybu musí být rampa velmi dlouhá. Cesta vinoucí se jako řeka oddaluje přístup na pobřeží a přitom před návštěvníkem otevírá nové vyhlídky a zprostředkovává nové dojmy.
Jelikož je toto piknikové místo v nejsevernější části Norska, v krajině téměř měsíční ve své neplodné a nehostinné kráse, mělo by být zcela soběstačné z hlediska energetického příkonu a nakládání s odpadem. Hlavní představou bylo vytvořit v této nezměrné rozlehlosti, stejně věčné jako krajina sama, detail v lidském měřítku a obrátit pozornost na vztah mezi délkou prožitku a obrovitostí prostorových okolností.

 







 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Veřejný prostor/landscaping

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz