Rekonstrukce Jiráskova divadla v České Lípě

Rekonstrukce Jiráskova divadla v České Lípě

(12. 2. 2024) Adam Rujbr Architects

   
 
 
 
 

Rekonstrukce Jiráskova divadla v České Lípě

Divadlo prošlo rozsáhlou rekonstrukcí, která nejen změnila polohu hlavního vstupu, ale také kompletně přetvořila jeho vnitřní uspořádání. Nový hlavní vstup a kavárna v Panské ulici oživily historické centrum, zejména v podvečerních hodinách. Kvalitní veřejný prostor v Jiráskově ulici a praktické pěší propojení mezi Jiráskovou a Panskou ulicí povýšily tuto část města.

Budova divadla má bohatou historii, sahající až do 14. století, a po průběžných přestavbách slouží od roku 1932 jako divadelní prostor. Rekonstrukcí získala nový důstojný vstup, který navazuje na náměstí, a stala se plně bezbariérovou. S přidáním severního a jižního přísálí, propojených mimo hlavní sál, dostala budova nové funkční prvky. Orchestřiště bylo obnoveno, sál získal větší elevaci pro lepší viditelnost a pohodlnější sedačky. Nově byly vybudovány šatny, zkušebna, sklad kostýmů, malý sál pro intimnější představení a část přízemí byla proměněna na kavárnu.

Za účelem zvýšení kapacity byla střecha sálu zvýšena o jedno podlaží, což umožnilo přidání druhého balkónu. Po rekonstrukci nyní sál pojme 371 osob. V přízemí čtyřpodlažní budovy najdeme vstupní prostory, divadelní kavárnu a technické zázemí. V dalším podlaží jsou obě předsálí a hlavní sál, zatímco o patro výše jsou šatny herců, zkušebny a malý podkrovní sál pro programy pro školy a menší skupiny lidí.

Hlavní vstup z ulice Panská vede do dvoupodlažního foyer s výrazným točitým schodištěm a uměleckým dílem sklářského ateliéru Jitky Skuhravé. Vedlejší vstup z ulice Jiráskova má podobně jako ten hlavní kombinaci pohledového betonu a velkých prosklených ploch a přilehlé předsálí slouží jako multifunkční prostor pro komorní představení, koncerty nebo přednášky. Během výstavby bylo objeveno schodiště do sklepa, které bylo obnoveno s použitím zachráněných kamenných stupňů. Původní dřevěné stropní trámy v horním foyeru byly restaurovány a nyní tvoří působivou konstrukci stropu jižního předsálí. Celkově nové divadlo spojuje historii s modernitou, genius loci se soudobými technologiemi, nabízí reprezentativní prostory a slouží jako významné kulturní centrum České Lípy.
Autorská zpráva

Studio Adam Rujbr Architects
Projekční tým HIP: Ing. Michal Surka, Interiér: Ing. arch. Michaela Bastlová, Stavební část: Ing. arch. Aleš Chlád, Ing. arch. Monika Prostředníková, Ing. arch. Kateřina Gayerová
Místo Panská 219, Česká Lípa
Rok projektu 2020

Rok dokončení 2023
Zastavěná plocha 1205 m²
Hrubá podlahová plocha 3295 m²
Užitná plocha 2406 m²
Plocha pozemku 2366 m²
Klient Město Česká Lípa

Foto BoysPlayNice
Komunikace Linka

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2024 Business Media One, s. r. o., Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: a href="mailto:stavbaweb@bmone.cz"stavbaweb@bmone.cz/a