Rekonstrukce vily v Rožnově pod Radhoštěm

Rekonstrukce vily v Rožnově pod Radhoštěm

(14. 12. 2023) janca architect

   
 
 
 
 

Rekonstrukce vily v Rožnově pod Radhoštěm

Chátrající secesní vilu na rohu náměstí v Rožnově pod Radhoštěm koupili od potomků stavitele v roce 2011. Skoro deset let se nic nedělo, ale trpělivost se vyplatila. Dnes je citlivě a velkoryse zrekonstruovaná vila s prosklenou přístavbou opět noblesní dominantou rožnovského centra.
Navzdory stoletému časovému rozdílu mezi architekturou původního objektu a architekturou přístavby se minulost a současnost prolíná přirozeně, a to zásluhou ideové linky i použitých materiálů, mj. i hliníkových systémů, které obnovily výkladní skříň v původním objektu a zároveň vytvořily prosklenou fasádu novostavby.

Nový příběh se začal psát po sto letech
Díky své poloze v bezprostřední blízkosti hlavního náměstí a kostela Všech svatých patřila ulice Nádražní vždy k těm frekventovanějším, v minulosti tudy proudily davy lázeňských hostů. Někdejší dřevěnici z 19. století na rohu náměstí nahradila v roce 1910 zděná stavba v secesním stylu, kterou si nechala postavit rodina pozdějšího starosty Jindřicha Chumchala, stavbu  realizovali místní stavitelé Barabáš a Bajer. Přízemí bylo koncipováno pro obchodní a dílenský (textilní) provoz, patro sloužilo k bydlení. Vila měla tradiční totalitní osud - konfiskaci a následné vrácení v restituci potomkům ve stavu vyžadujícím nákladnou rekonstrukci...
Do proluky architekt umístil soudobý skleněný objekt, který původní dům rozšířil o užitnou plochu pro komerční a možná jednou i obytné využití s terasou a výhledy na město. Ve dvorní části vznikla z pohledového železobetonu jednopodlažní hmota krytých parkovacích stání, garáže a „vstupní brány“. Tato hmota propojuje dům s kostelní zdí a vymezuje tak zadní dvůr. Přízemí už opět ožilo obchodním ruchem, ve druhém nadzemním podlaží a podkroví byly vytvořeny prostory pro služby či kanceláře.

S respektem k historii
V rámci revitalizace původního objektu byla stavba staticky zpevněna, proběhlo doplnění štukových prvků, obnovení a doplnění ozdobných barevných vlysů, výměna velké části hrázdění a rohové věžičky, obnova a doplnění verandy, byl realizován nový měděný střešní plášť... Uvnitř objektu byly udělány nové železobetonové stropy a vybudován výtah, současně byla spousta prvků repasována, nebo byly vyrobeny repliky – např. historické dlažby, zábradlí, barevné skleněné okenní tabulky, vlysové podlahy, vnitřní dveře, kliky, prostě každý detail... Vznikly také dvě prosklené „vitríny“ v podlahách, které zdůrazňují původní stavební prvky – nasvícené klenby sklepa či dřevěný vějíř tvořící podlahu věžičky.

Autor: Karel, Janča, janca architect
Zastavěná plocha: 353,3 m2
Užitná plocha: 672,9 m2
Výplně otvorů: okenní, fasádní a dveřní hliníkové systémy Schüco FW 50+SG a Schüco AWS/ADS 75.SI s tepelněizolačními trojskly, realizační firma DAFE – PLAST Jihlava, s.r.o.
Dodavatel stavby: H+K stavitelství s.r.o.
Foto: Jakub Sobotka, archiv janca architect

Tisková zpráva, upraveno a kráceno

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2023 Business Media One, s. r. o., Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz