Roberto Ercilla: mechanické rampy ve Vitorii

Roberto Ercilla: mechanické rampy ve Vitorii

(16. 7. 2012) Skleněná konstrukce chrání "chodce" na mechanické rampě před přírodními živly.

 
 
 
 

Roberto Ercilla: mechanické rampy ve Vitorii

Skleněná konstrukce chrání "chodce" na mechanické rampě před přírodními živly.

Mechanické rampy Roberta Ercilly ve španělské Vitorii
situace
Mechanické rampy Roberta Ercilly půlí centrum Vitorie v severním Španělsku, šplhají ke kulturnímu centru a zlepšují cestu z jednoho konce města na druhý. Jsou chráněné (opláštěné), s proměnlivou posloupností a přerušované úseky na rovné ploše, kde jsou otevřené do exteriéru. Analogicky k okénkům filmu se ocelové rámy konstrukce v pravidelných vzdálenostech jednoho metru vždy postupně posunují vůči předchozímu, což vyvolává dojem volně plynoucího kroutícího se prostoru interiéru. Výhledy z pohyblivých chodníků se během cesty řídí podle stejného principu: z dálky se tvar zdá pevný a nepřetržitý, ale z uživatelovy momentální pozice se okolí objevuje v takové posloupnosti, která udržuje jeho zvědavost a poskytuje proměnlivé zážitky.

Město trpí celoročně extrémním počasím, proto musely být tyto podmínky životního prostředí během navrhování brány v potaz. Skleněný baldachýn chrání pěší před negativními přírodními vlivy a odráží vysoké procento přímého slunečního záření;spolu s malými štěrbinami v rozích zajišťuje přirozené větrání prostoru. Projekt také strategicky využívá stínu okolních budov.

Developer: City Hall Vitoria-Gasteiz
Architekt: Roberto Ercilla, Miguel Angel Campo
Realizace: 2007
foto: Roberto Ercilla


Ocenění:

  • Vítězný projekt městské soutěže
  • 9. Bienále Španělská architektury EAU-2007. Zvláštní uznání (Integrální politiky územního rozvoje, dostupnost v městském prostředí)
  • Finalista soutěže Rosa Barba European Landscape Prize
  • První cena Worls Elevator 2007
  • COAVN Award 2010. Kategorie urbanismus a krajina


Video

Canton de la Soledad (město samoty)



půdorys

řez


nahoře: solární studie   dole: řezy


řez: přirozené větrání a studie odrazu slunečního světla


řez: přirozené větrání a studie odrazu slunečního světla

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Doprava/infrastruktura

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz