Rodinný dům Litvínovice

Rodinný dům Litvínovice

Litvínovice

(25. 2. 2019) Ateliér 111 architekti

   
 
 
 
 

Rodinný dům Litvínovice

Litvínovice se nacházejí asi pět kilometrů jižně od Českých Budějovic. Původní uliční strukturu přebíjí všemi směry se rozpínající sídelní kaše – zastavěné plochy vznikající developerskou formou zasíťování okolních luk a polí. Kontext místa tedy představuje typický otisk současného přístupu k řešení otázky bydlení v rodinných domech v nových příměstských čtvrtích.
Devizu rohové parcely spatřujeme v její orientaci vůči světovým stranám: jedná se o mírně svažitý pozemek směrem k jihu, který lze zpřístupnit i z ulice ze strany severní. Sedlovou střechu a omezenou výšku domu předepisují regulativy. Morfologie okolí nenabízí významné dálkové průhledy.

Kontrast mezi velikostí parcely (813 m2) a poměrně velkorysým stavebním programem nás vedl k logickému – v obdobných čtvrtích však ne zcela běžnému umístění domu: využili jsme krajních možností legislativou stanovených minimálních odstupů a objekt jsme usadili pouhé dva metry od hranic veřejného prostoru. Z těchto dvou stran pozemek nemá oplocení. Tak úzký pruh mezi plotem a domem nepřináší tolik pozitiv jako rozšíření veřejného prostoru až ke zdi domu. Ulice tak získala plochu navíc – místo pro lokální zeleň, pro lavičku, pro hry dětí, pěknou výdlažbu, pro rychlé zaparkování vozidla. Využitím krajních možností usazení domu nabývá na dimenzi i zahrada, která na objekt navazuje z jižní strany.
Půdorysně se dům nejvíce podobá písmenu T vepsanému do nepravoúhlého čtyřúhelníku (polygonu) s jedním zaobleným rohem. Kratší z jeho dvou ramen zabírá garáž, dílna, technické zázemí a vstup se šatnou, umývárnou a toaletou. Projít ze zádveří do nitra domu znamená protáhnout se pomyslným uchem jehly a následně sejít po pěti schodech do rozevírajícího se hlavního obytného prostoru, jehož výška dosahuje ve hřebeni pultového stropu přes čtyři metry. Kuchyň, jídelnu a obývák od sebe oddělují jen vložené nábytkové prvky. Požadavek maximální vzdušnosti a nestísněnosti umocňují velká bezrámová okna spojující skrze krytou venkovní lodžii interiér se zahradou. Přes společnou centrální šatnu lze vstoupit do dvou dětských pokojů (orientovaných také na jih), koupelny, pracovny a ložnice. Poslední dvě místnosti se v celé své šíři otevírají francouzskými okny do venkovního atria – mikrosvěta, který od veřejného prostoru ulice odděluje jen 2,5 metru vysoká zeď. Nabízí  tak soukromí a předurčuje prostor například k instalaci houpací sítě, venkovní vany či sprchy. Slunce odrážející se o zaoblený roh zdi propůjčuje atriu příjemnou atmosféru od samého rána. Zatímco interiér počítá s využitím řemeslných nábytkových prvků, přírodních materiálů a barev, vnějšímu výrazu domu přispívá určitá střízlivost – absence detailu (střešní plášť bez přesahu, omítka bez soklu, okno bez rámu). Jistá forma askeze – minimalizmu je v tomto případě odpovědí na v okolí všudypřítomnou přesycenost.

Autorská zpráva
Foto: Jakub Skokan, Martin Tůma  - BoysPlayNice



Autor Ing. arch. Jiří Weinzettl
Inženýr projektu: Ing. Michal Hamada
Zastavěná plocha 262 m2
Užitná plocha 2182 m2

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2018

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2019 Business Media CZ, s. r. o.