Rodinný dům Rajský Vrch II

Rodinný dům Rajský Vrch II

Praha, Černý Most

(3. 3. 2020) ateliér KAAMA

   
 
 
 
 

Rodinný dům Rajský Vrch II

Dům má nepravidelný půdorys písmene U vycházející jednak z tvaru pozemku, jednak ze základního konceptu vytvořit, vzhledem k husté okolní zástavbě, intimnější venkovní prostor v podobě polozavřeného dvora. Na jižní stranu se otevírá, zároveň je krytý před pohledy sousedů i z pěší trasy podél východní strany pozemku.
Hmotu stavby lze popsat jako dvě na sobě položené horizontální hmoty. Hmota 1. NP ve tvaru písmene L, obsahující garáž, technické zázemí, vstupní a společenskou část domu, je umístěna co nejblíže k západní a severní hranici parcely tak, aby na jižní straně vznikl prostor pro pobytovou zahradu. Východní část dvora tvoří zeď, k níž jsou přidruženy bazén, altán a sklad nářadí. Soukromá část domu s ložnicemi, umístěná ve hmotě 2. NP, se vznáší nad západním křídlem 1. NP. Její okna jsou orientována převážně na východ do zahrady. Kompozice dvou základních horizontálních hmot tak jednoznačně vyjadřuje diferenciaci domu na společenskou a soukromou část.
V 1.NP se nachází prostorná garáž, přístupná mírnou rampou z ulice. Před garáží je možnost venkovního stání pro další dvě vozidla. Z garáže s koutem na skladování kol je přístupný i sklad s kotlem. Se vstupní předsíní je garáž propojena přes prostor šatny. Hlavní vstup do domu vede z ulice částečně krytým chodníkem pod vykonzolovanou hmotou 2. NP. Následují předsíň se vstupem do šatny a vstupní hala, která tvoří centrální komunikační uzel domu. Je odtud přístupný hlavní obytný prostor, pracovna, WC a místnost na domácí práce. Převýšená část haly opticky navazuje na soukromou část domu a odkazuje na decentně schované jednoramenné schodiště do 2. NP.
Hlavní obytný prostor s terasou a zahradou propojuje velká prosklená stěna. Jeho součástí je také plocha pro stolování a kuchyňský kout s navazující spíží. Za obytným prostorem je umístěno domácí wellness s malou šatnou, WC, saunou a do podlahy zapuštěnou atypickou vířivkou. Tato část je opět přes venkovní terasu propojena se zahradou a přímo sousedí s plochami tvořícími východní část polouzavřeného dvora – atypickým bazénem a zahradním altánem sdružujícím venkovní sezení s krbem a sklad zahradního nářadí.
Soukromá část domu je přístupná přes jednoramenné schodiště ze vstupní haly. Podél vnitřní chodby osvětlené střešním světlíkem je umístěna ložnice rodičů s koupelnou a šatnou, pokoj pro hosta/pokoj-rezerva a dva dětské pokoje se společnou koupelnou a dvěma šatnami.

Autorská zpráva

Autor: ateliér KAAMA – Ing. arch. Karel Mrázek, Ing. arch. Luděk Štumpf
Projekt stavební části: SPS projekt s.r.o. 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2017

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz