Rodinný dům, Tutzing

Rodinný dům, Tutzing

(8. 4. 2020) Ateliér SAD

   
 
 
 
 

Rodinný dům, Tutzing

Architektonický návrh tohoto domu byl už třetím projektem, nad kterým jsme se s investorem sešli. Opět šlo o velmi příjemnou spolupráci založenou na vzájemné důvěře. Českoněmecká rodina se rozhodla přestěhovat z Prahy nastálo do Německa, pro své budoucí bydliště si vybrali obec na břehu jezera Starnberger See. Jezero obklopuje nádherná příroda bavorského venkova, přesto v přímém dosahu města (tato lokalita patří vzhledem k cenám pozemků a nemovitostí k nejdražším na světě). Pozemek, který si investor pro stavbu vybral, byl na ideálním místě, ale poměrně malý, tmavý a zastíněný porostem. Zadáním bylo tedy vměstnat na stavební parcelu co nejprostornější dům pro bydlení čtyřčlenné rodiny a jejích hostů. Přivést na zahradu i do domu světlo, počítat přitom i s plánovanou zástavbou v okolí.
Konečnou podobu stavby vždy ovlivňuje mnoho na sobě nezávislých faktorů. Představy a zadání investora, možnosti lokality, rozpočet, podmínky místních úřadů. V tomto případě byl účastníkem tvůrčího procesu člen nečekaný – půdorys novostavby domu se částečně podřídil majestátnímu liliovníku tulipánokvětému. Vznikly dva propojené domy vzájemně osově posunuté, dvě hmoty zakousnuté jedna do druhé. Dům se elegantně obtočil kolem stromu a přirozeně rozčlenil zahradu na příjemná rozlehlejší zákoutí.
Domy mají společnou platformu, na jejich spojnici se nachází schodiště propojující všechna tři patra: společné sklepní prostory, resp. garáž, vinný sklep, saunu, společenskou místnost a úložné prostory. První patro s kuchyní na jedné straně a obývacím pokojem na protější straně propojených domů. Schodiště je lehké, doplněné o nerezové sítě, a jeho schodnice jsou konstruovány tak, aby bylo při používání nehlučné. Vystoupáme-li po něm do druhého patra, dojdeme do ložnic rodičů, ty jsou v předním domě nad obývacím pokojem, případně do pokojů mladší generace, které jsou v druhém navazujícím domě nad kuchyní. 
Díky terasám, z nichž jedna vychází z centrální haly, další z obýváku a třetí z přízemních prostor navazujících na garáž, a díky posuvným fasádám, je dům propojen se zahradou, otvírá se okolí. Zelená střecha garáže byla využita jako japonská zahrada. Spolu s rozrůstající se vysazenou zelení bude narůstat i přirozená a neagresivní bariéra zajišťující základní soukromí obyvatel. Ze všech místností je výhled do zahrady, z ložnice na jezero.
Součástí stavby a interiéru bylo množství funkčních detailů. Zatmavovací skla v horní části štítu zabraňují přílišnému průchodu slunečních paprsků v místech, kde nebylo z estetických i praktických důvodů možné použít závěsy nebo jiné zastínění. Oboustranný krb je spolu s halou a schodištěm dalším propojovacím prvkem obou domů. V obývacím pokoji je pohovka Prado designera Christiana Wernera s opěrkami, které je možno přesouvat podle nálady a aktuální potřeby. Díky tomu se elegantně a snadno mění její orientace v místnosti. Je ideální k sezení i ležení, opěrky nebrání ve výhledu do zahrady, lze je použít i jako podsedáky. Pohovka je doplněna o stolky ze série nábytku Origami, jejímž autorem je atelier SAD. Do společenské místnosti byl vybrán policový systém české značky Master&Master, který se vyznačuje lehkou, ale bytelnou konstrukcí. Kuchyně včetně jídelního stolu vznikla na míru podle návrhu ateliéru a vytvořila ji, stejně jako většinu interiéru, realizační firma MY76. Dalšími takovými prvky jsou betonové obklady domu, osvětlení v zábradlí po celém obvodu terasy, průsvity z povrchu terasy do spodního patra, tedy do společenské místnosti v suterénu nebo například úsporné řešení úložných prostor v ložnicích.

V návrhu jsme uvažovali i o případném vybudování výtahu z prvního patra do druhého tak, aby byl dům bezbariérový. V době výstavby to nebylo nutné, do budoucna tato možnost existuje, a to bez nutnosti větších zásahů do konstrukce stavby. Počítalo se i s další výstavbou v bezprostředním okolí, čemuž byl částečně přizpůsoben návrh zahrady a příjezdové cesty. 
Dům má vlastní solární elektrárnu a tepelné čerpadlo, což je v současné době při stavbě v Německu jednou ze základních podmínek stavby. Liliovník pak tvoří přirozenou dominantu zahrady, tyčí se nad vchodem, zdobí a v létě poskytuje příjemný stín.

Autorská zpráva
Foto: Tomáš Souček


 

 

Realizace interiéru: MY76
Spolupráce: David Hönig

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2019

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz