Rodinný dom Záhorská Bystrica

Rodinný dom Záhorská Bystrica

Záhorská Bystrica

(29. 1. 2020) KubisArchitekti

   
 
 
 
 

Rodinný dom Záhorská Bystrica

Dom sa nachádza na konci slepej ulice, na ktorú nadväzuje les. Pre jeho kontakt s okolitou zeleňou lesa i záhrady pôsobí akoby z nej prirodzene vyrastal. Naturálny charakter exteriéru posilňuje využitie príhodných materiálov dreva a kameňa. Kompletné obloženie fasád a strechy sibírskym smrekovcom vytvára jednoliatu hmotu, ktorá je rozihraná kompozíciou vsadených tmavých otvorov. Exteriérové žalúzie otvory dopĺňajú v súhlasnej farbe, no najmä chránia interiér proti nežiaducemu prehrievaniu. Podlažia domu pozostávajú z prvého nadzemného podlažia a podkrovia, pričom tieto dva priestory navzájom komunikujú – prepájajú sa v miestach dvoch galérií. Materialita interiéru je príznačná jednoduchosťou a síce kombináciou dreva a bielej omietky. Čierne doplnky ju v tomto smere podčiarkujú a nechávajú vyniknúť priestor.
Cieľom návrhu bolo vytvorenie rodinného domu, ktorý spája súčasnú architektonickú tvorbu rodinných domov so štýlom už existujúcich objektov súčasného charakteru v danej lokalite. Medzi ďalšie konceptové idey patrí maximálne racionalizovaný interiér podľa požiadaviek klientov s plnohodnotnými a kvalitnými užívateľskými a tepelno-technickými vlastnosťami. Dôležitým prvkom, ktorý vytvára aj prvý vizuálny kontakt s objektom, je vytvorenie elegantných línií kopírujúcich existujúcu zástavbu.
Východiskom pre podobu návrhu boli hlavne dispozičné a estetické požiadavky investora vychádzajúce z predstavy tradičného spôsobu bývania. Výsledkom činnosti je racionálny rodinný dom, ktorý vypovedá o charaktere stavebného objektu a rešpektuje lokálnu architektúru.

Dom je komponovaný z CLT panelov a drevených sendvičových panelov so stĺpikovým nosným jadrom. Ďalej nosnú konštrukciu tvoria drevené nosníky a  stĺpy. Celý objekt je nadštandardne zaizolovaný. Povrch fasády je vytvorený zo šedej silikónovej omietky a sibírskeho smrekovcu bez povrchovej úpravy. Strešnú krytinu tvorí fóliová hydroizolácia, ktorá je prekrytá taktiež sibírskym smrekovcom bez povrchovej úpravy. Povrchová úprava garáže je kombinácia dreveného obkladu a falcovaného čierneho plechu.

Dispozične je rozdelený na súkromnú a verejnú časť. Na prízemí sa nachádza verejná časť a hosťovská izba. Hlavný vchod sa nachádza v závetrí, ktoré je orientované na severozápadnej fasáde objektu a je napojené na exteriérovú komunikáciu – spevnenú plochu, ktorá vedie k verejnej komunikácii. Vstupný priestor je charakterizovaný ako vstupná hala s galériou a s prislúchajúcim šatníkom. Vstupná hala slúži aj ako hlavná komunikačná jednotka s v rámci 1NP. Vstupná hala je doplnená samostatným záchodom a sprístupňuje skladovací priestor v západnej časti objektu. Pravým smerom sa dostaneme do kuchyne s jedálňou. Kuchyňa je priamo prepojená s obývacou izbou v juhozápadnej časti pôdorysu s výškovým prevýšením 500 mm. Nad obývacou izbou je vytvorená galéria a je doplnená s veľkými posuvnými presklenými dvermi, ktoré sprístupňujú južne orientovanú terasu. Ďalej juhovýchodná časť pôdorysu je doplnená hosťovskou izbou ktorá disponuje vlastnou kúpeľňou a má spoločnú terasu s obývacou izbou.
Na podkrovie sa dostaneme priamym smerom zo zádveria pomocou jednoramenného schodiska. Výstupom zo schodiskového ramena sa dostaneme do hlavnej komunikačnej jednotky podkrovia ktorá sprístupňuje všetky miestnosti poschodia a galériu nad obývacou izbou. V juhovýchodnej časti sú situované dve samostatné izby. Ďalej v strede dispozícií sa nachádza spoločná kúpeľňa, v rámci ktorej bude umiestnené technické vybavenie domu. Spálňa sa nachádza v severozápadnej časti pôdorysu. Je vybavená vlastnou kúpeľňou, šatníkom a prestrešenou terasou.
V severozápadnej časti pôdorysu je situovaná garáž pre dve autá, ktorá je doplnená skladom a s doghousom.

Stavebno-konštrukčné riešenie
Dom je komponovaný z drevených prefabrikovaných lepených panelov a drevených sendvičových panelov so stĺpikovým nosným jadrom. Navrhnuté konštrukcie stropu a strechy sú z drevených nosných prvkov. Garáž je prestrešená drevenými väzníkovými nosníkmi. Tepelnú izoláciu tvorí drevovlákno, minerálna vlna a polystyrén v konštrukcií podlahy a soklovej časti objektu.
Výplne okenných a dverných otvorov na fasáde sú z drevohliníkových profilov, ktoré sú zasklené izolačným bezpečnostným trojsklom.

Autorská zpráva
Foto: Michal Lachkovič

 

Autor a projekt: KubisArchitekti s.r.o. – Daniel Kubiš, Martin Hudec, Zsolt Nagy
Dodávateľ stavby: Úsporne Drevodomy s.r.o.
Autor záhrady: Martin Malachovský
Interiér: Lucia Vlasáková
Statika: Ing. Lubomír Staník
Zdravotechnika: Ing. Milan Gatial
Vykurovanie: Ing. Marek Bukoviansky
Projekt elektroinštalácií: Ing. Lubomír Pavelek
Projekt vzduchotechniky: Ing. Gabriela Heffnerová
Projekt požiarnej ochrany: Robert Marikovič
Celková zastavaná plocha: 170,14 m2
Obostavaný priestor: 1054,2 m3
Pozemok: 815 m2
Úžitková plocha: 167,63 m2

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2019

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

6. 8. 2020 16:56:21

Re: Nový koncertní sál v Ostravě

Byť to bude vypadat trochu přízemně, ale nemohu najít investiční náklady. Mělo by to být 2 mld. Kč. Jistě díky dobrému rattingu, jak nám sděluje primátor, si město může dovolit dost vysoké půjčky, zejména když uvážíme, že mezi investice s účastní rozpočtu města patří i parkovací plochy P+R, nový kampus-dílčí sportovně vzdělávací areál Ostravské Univerzity na Černé louce, stavba Černé kostky (technická knihovna) naproti Domu kultury v podzemními parkovišti a postupná modernizace tramvajových tratí v celém obvodu města s dodávkou nových švýcarských tramvajových souprav (jsou skvělé). Zatím jsem nečetl souhrnný investiční plán na příští roky s tím, jak se budou tyto úvěry splácet, a jak jsou plánovány příjmy města. Jak se s tímto neúplným výčtem (chybí několik miliardových akcí pro sport a další společenské účely, např. v Krásném Poli nebo v bývalém areálu Ostravské rafinérie u Fifejd) velkých akcí porovná pokus prosadit tragické prodloužení tramvajové trati od Slovanu kolem Duhy až ke Globusu a s tratí kolidující projektově rozpracovaný Severní spoj od D1 do Poruby. To nemá veřejnost tušení. A má ho Magistrát, tedy ambiciózní primátor? Není už postaveno nebo nachystáno dost památníků, které nám budou jeho "Macurovskou éru "vlády nad městem navždy připomínat? Musí to vše snad i dobré, co napáchal, zhatit jednou zbytečnou investicí i proti potřebám města a proti zásadnímu nesouhlasu dotčených městských obvodů v Porubě? I za cenu obrovského zadlužení města na roky dopředu? Doufám, že ho okolnosti včas zastaví, aby přestal vyhazovat peníze města na předem ztracenou a jasně hloupou akci, jako je tato tramvajová trať ke Globusu skrz plně urbanizované a přírodně skvěle stabilizované prostředí 3 městských obvodů! Jediným motivem k rozjetí této monstrakce v roce 2017 byl dnes již propadlý příslib 1,5 mld. Kč z evropských fondů. Dnes to hodlá primátor financovat jinak, ale možná sám neví, jak. Osobně si myslím, že ten záměr bude nakonec zrušen. Investovaných 30 až 40 milionů Kč do přípravy stavby město hravě odepíše. To jsou přece drobné proti již výše uvedeným stavbám.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz