Rodinný dům v Jizerských horách

Rodinný dům v Jizerských horách

(21. 12. 2023) Labor 13

   
 
 
 
 

Rodinný dům v Jizerských horách

Jeden obytný dům a stavení připomínající stodolu. Uprostřed Jizerských hor společně vytvářejí ideální domov pro víkendový útěk z města i ke stálému obývání. Celý koncept je zdárným příkladem toho, že i moderní stavby pojaté s pokorou dokážou harmonicky splynout s tradičním horským prostředím a nenarušovat ráz okolní krajiny.

Na začátku bylo přání – obytná roubenka a samostatně stojící doplňkové stavení s technickým zázemím a potenciálem pro volnočasové využití. Z roubenky nakonec sešlo, ale dům, který byl postavený namísto ní, plně respektuje prostředí Jizerských hor, do kterého přirozeně zapadá. „Po dlouhé diskuzi s investorem jsme dospěli ke společnému rozhodnutí neimitovat historické přístupy a roubenky, ale postavit moderní dům s využitím soudobých materiálů a detailů, který však nebude vizuálně vyčnívat a zbytečně na sebe upozorňovat. Jednoduše bude pokorný svému okolí a respektovat charakter horského prostředí i přírody,“ říká architekt Martin Vomastek z ateliéru Labor 13, spoluautor návrhu této realizace. A z těchto hodnot vznikl hlavní koncept obou staveb. Jedná se o tvarově podobné, paralelně postavené hmoty, s odlišným vnějším vzezřením, konstrukčním řešením, vnitřním klimatem i standardem. Přesto k sobě patří. Přes mnohé odlišnosti spojuje obě stavby kromě tvarové podobnosti střídmost použitých materiálů a minimalistické provedení.

Pro každodenní shon i odpočinek
Hlavní ze staveb, určená k bydlení, byla vystavěna z klasického zdiva a obložena modřínovými latěmi. Jinak pravidelný obdélníkový tvar domu záměrně narušuje zapuštění prostoru u vstupu, a to z důvodu vytvoření zastřešení před velkými posuvnými okny v prostoru obývacího pokoje. Tento „chybějící“ prostor je kompenzován rozsáhlým vikýřem v horním patře, který nejenže v podkroví vytváří více místa, ale zároveň do něj přivádí hodně světla. A rozsáhlé okenní prvky jsou prostoupené celou hlavní stavbou. Nejvíce prosklený je centrální obytný prostor v přízemí, který sdružuje kuchyňský kout, jídelnu a obývací pokoj. Ten je obklopen velkoformátovými okny z celé jedné strany a poloviny protilehlé. K setkávání kromě hlavního obytného prostoru slouží v přízemí také odpočinková místnost se vstupem do soukromé finské sauny, u které nechybí koupelna s ochlazovacím vědrem. Horní patro představuje klidovou část domu. Jedna jeho strana je věnovaná pokoji pro hosty se samostatnou koupelnou a šatnou, na druhé straně je situovaný dětský pokoj s otevřeným krovem a vestavěným patrem, v prostřední části se pak nachází ložnice majitelů, společná toaleta, koupelna a šatna.

Barevná symbióza

Celým interiérem hlavní budovy se prolínají světlé barvy. Bílé stěny vkusně doplňuje přiznaný železobetonový strop a ve spodním patře také podlaha z litého teraca. Hojně zastoupeno je zde také dřevo, a to nejen coby podlahová krytina ve druhém nadzemním podlaží, ale i v podobě kuchyňské linky s vestavěnými skříněmi a dalšího nábytkového vybavení. Fungující symbiózu bílé, šedé a dřeva ještě povyšují efektní černé detaily. Na pohled strohé linie klik ještě více podtrhují čtvercové rozety ve stejném barevném provedení. „Kliky TERRY i spodní hranaté rozety nesou speciální matný titanový povrch, který je nejen vysoce odolný vůči mechanickému poškození, ale navíc si i po mnoha letech každodenního kontaktu s rukama zachovává svoji barevnost,“ doplňuje Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T, českého výrobce designového dveřního kování.

Stodola otevřená přírodě

Hlavní stavbu doplňuje druhá, která svým vzezřením připomíná stodolu. Hospodářské využití u ní však nečekejte – slouží spíše jako zahradní domek s technickým zázemím. Je tvořena železobetonovou konstrukcí s otevřeným krovem a vestavěnou galerií. Zvenčí je obložená místními žulovými kameny. Ze tří stran je budova vybavena velkými vraty, kterými lze vnitřní prostor zcela otevřít, a tím jej až na rohové sloupy propojit s okolní přírodou. Prostor terasy je privátnějšího charakteru, od okolí je totiž částečně odcloněn stavbami. Koncepce lehce se rozbíhajících budov však zachovává průhledy do okolí. Součástí terasy je také historická studna, nedaleko domu pak vzniklo koupací jezírko.

Tisková zpráva, upraveno a kráceno
Foto Roman Mlejnek pro M&T  

Autoři: ateliér Labor 13 / Ing. arch. Martin Vomastek, Ing. arch. Eva Smolíková
Realizace: 2017–2021
Zastavěná plocha: dům 124,6 m2, stodola 80 m2
Užitná plocha: dům 169 m2, stodola 88,8 m2
Konstrukce staveb: železobeton, zdivo
Fasáda: dům – dřevěný obklad, stodola – kamenné obložení (žula)
Střecha: hliníkový plech falcovaný
Okna: hliníková
Podlaha: lité teraco, dřevěná
Vytápění: podlahové, elektrokotel

Výrobci a dodavatelé:
·        Dodavatel interiérového vybavení – Bernt interiéry
·        Dveřní kliky – M&T, kování TERRY, www.kliky-mt.cz

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2023 Business Media One, s. r. o., Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz