Rozšíření kanceláří Price f(x)

Rozšíření kanceláří Price f(x)

(25. 5. 2023) collcoll

   
 
 
 
 

Rozšíření kanceláří Price f(x)

Změny pracovních návyků, které přináší digitalizace a které pandemie jen uspíšila, má společnost Price f(x) v krvi. Její vedení i zaměstnanci využívají své kanceláře především k setkávání, která stimulují kreativní dialog. Z podstaty jsou otevřeným prostorem pro variabilní využití nepodléhající stereotypům pracovních kójí či klasických open space prostor. Již v roce 2015 na tyto podněty reagoval náš návrh prvního patra kanceláří. K rozšíření o další patro jsme přistoupili v roce 2020 v průběhu pandemie, která některé aspekty společného užívání kanceláří ještě vyostřila.

Hlavním zadáním bylo rozšíření základních kanceláří o další patro s maximálně flexibilním využitím. Vertikální propojení dvou pater bývá problematické, pokud se má udržet přirozený flow prostoru. Obě patra tektonicky spojujeme strukturou složenou z tisíce dřevěných pixelů, která moduluje prostor kolem sebe a stává se jeho vnitřní dominantou. V jádru struktury je nové interiérové schodiště a pro odvážnější i skluzavka. Uvnitř dřevěných buněk jsou ukryté osobní skřínky, šatny a funkční místnosti, jednotlivé fragmenty zároveň organicky vytváří zákoutí určená pro neformální posezení i veřejné prezentace.

Pravidelná struktura se propisuje i do univerzální světelné mřížky nad celým prostorem a na barový pult/display, který funguje také jako přijímací recepce. Světelné rozhraní je dominantou nejen vnitřních prostor. Světélkující podhled se propisuje i ven do prostoru Karlína, v noční krajině ho nelze přehlédnout.

Prostory fungují jinak z pohledu zaměstnance a návštěvníka a liší se prvním zážitkem ihned po vstupu. Den je možné začít snídaní ve společné profesionální kuchyni, která funguje jako bar pro zaměstnance i návštěvníky. Spodní patro slouží jako místo setkávání, oddychová zóna, ale i konferenční sál. Ten je multifunkční, supluje jednací místnost se stolem pro 50 lidí, lze ho rovněž flexibilně rozdělit na jednotky, ať už na hot desk prostor nebo menší jednací sály. Díky mobilní akustické příčce může být využit i jako natáčecí studio.

Dále jsou po patře rozmístěny prezentační místnosti se škálou využití od videokonferenčních místností po neformální otevřené stupňovité amfiteátry vybavené stahovacím plátnem. Nikdy není problém najít si prostor odpovídající formátu schůzky.

Systém regulace
Limitem kapacity setkávání jsou vstupy a výstupy médií (větrání, výkon klimatizace a topení, kapacity hygienického zázemí atd.) jednotlivých prostor. Jenže v jeden moment se celá firma může sejít v kavárně nebo ve stohlavém konferenčním sálu a plánovat vize do budoucna, anebo se rozprchnout a v malých týmech řešit každodenní pracovní záležitosti. Zaměstnance proto nerozptylujeme v prostoru (klasický open space s metry čtverečními na hlavu). Distribuujeme kapacity místností v čase pomocí regulace prostředí.

Komplexní systém regulace měří a v reálném čase vyhodnocuje data o prostředí. Díky tomu ví, kolik osob se nachází v které místnosti, jaká je teplota vzduchu a intenzita větrání, a může dynamicky nastavit i barevnost osvětlení. Systém umí ovládat každý jeden čip a strop se tak stává obrazovkou. Během pracovní doby poskytuje optimální osvětlení, ale umí také interagovat s pohybem lidí a vytvořit atmosféru firemních večírků.

Spektrum prostoru
Celé patro může fungovat v režimu konferenčního sálu s kavárnou a rozptylovými plochami. Zároveň je možné ho celé fyzicky (smyslově) rozdělit. K tomu slouží průhledné stěny, které je možné zneprůhlednit, posuvné panely členící prostor, ale také kontrolovatelná atmosféra místností.

Největší místností je kavárna se společnou kuchyní a interaktivním barovým pultem. Slouží jako neformální prostředí se stoly, gauči, křesly, barovými stoličkami a židlemi.

Konferenční sál je vybaven dlouhým stolem, který lze rozdělit na segmenty. Samotnou místnost lze přepůlit akustickou posuvnou příčkou.

Meziprostory fungují jako rozptylová plocha bez předepsaného využití, s rozptýleným sedacím nábytkem a amfiteátry. Chodby jsou eliminovány, místo nich umisťujeme například průchozí odpočinkovou zónu s boxovacím pytlem, kulečníkem a ribstolemi.

Jediné konkrétní (uzavřené) místnosti jsou jednačky a focus roomy s kapacitou od dvou do šestnácti osob.

Spektrum pohodlnosti
Nábytek byl pečlivě vybírán, a některý byl přímo navržen na míru. Cílem bylo vytvoření spektra pohodlnosti odpovídajícího různým způsobům práce. Od čalouněných křesílek a houpaček, přes nakláněcí plastové židle v konferenčním sálu, kancelářské židle pro dlouhé sezení a těžké a masivní židle u kavárenských stolků, až po hranaté kostky v rámci dřevěné struktury.

Dřevěná struktura
Dřevěná struktura zabírá část půdorysu daleko od oken a skrývá technické zázemí. Navenek nabízí polouzavřené niky a amfiteátry rozšiřující neformální prostory pro práci a prezentace. Součástí struktury jsou schody do vyššího patra a tubus skluzavky.

Struktura je esteticky i technologicky inspirovaná tvorbou ve hře Minecraft. Viditelné plochy struktury v rastru 40 x 40 cm jsou dýhované a skladba dýhování je zcela náhodná; bylo zapotřebí vytvořit systém umožňující náhodné umístění jednotlivých kostek v předem navrženém finálním tvaru.

Materialita a barevnost

Neutrální tóny stavebních konstrukcí (beton, šedá podlaha, šedobílá výmalba), světle šedé whiteboardy, v černém stropě splývající černě přestříkané technologické rozvody, přírodní dřevo, barevná výmalba nejmenších místností, vše doplněno interierovou zelení a sjednocenou paletou čalouněného nábytku.

V návrhu jsme hledali téma industriality a snažili jsme se jej dovést do současného vyznění. Těžký černý kovový trubkový nábytek koresponduje s pojetím technologických rozvodů. Proti tomu efemérní proměnlivý rastr světelných čipů a systému čidel ztělesňuje směřování industriality směrem ke světu softwaru a informací.


Autorská zpráva
Foto: BoysPlayNice

Studio: collcoll
Autoři: Krištof Hanzlík, Šimon Kos, Adam Kössler, Libor Mládek, Mark Kelly
Umístění projektu: Meteor Centre C, Thámova 681/32, 186 00 Praha
Rok projektu: 2020
Rok dokončení: 2022
Hrubá podlahová plocha: 850 m²
Užitná plocha: 800 m²
Náklady: 40 mil. CZK
Klient: Price f(x) s.r.o.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Administrativa

Dokončení

2022

Komentáře ke článku

 
 
 
 

25. 5. 2023 19:47:02. Re: Rozšíření kanceláří Price f(x). Jitka

 
 
 
 

25. 5. 2023 19:47:02. Re: Rozšíření kanceláří Price f(x). Jitka

  Zaujaly mě ty "černě přestříkané technologické rozvody". Jaké technologie se tím myslí? Copak nemají rozvody podle druhu média z bezpečnostních důvodů svou předepsanou barvu?

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2023 a href="https://bmone.cz/" target="_blank"Business Media One, s. r. o./a Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: a href="mailto:stavbaweb@bmone.cz"stavbaweb@bmone.cz/a