Rekonstrukce rodinného domu v Náchodě

Klínek, kde se dům ze 70. let nachází, je okrajová část města Náchod. Cílem rekonstrukce domu z dílny gebas atelier architekti byla změna dispozic a vytvoření nových obytných místností z půdního neobývaného prostoru. Součástí rekonstrukce také bylo zateplení střechy a fasády domu a výměna plastových oken. Novou podobu dostala i fasáda domu v bílo šedé kombinaci.

Rekonstrukce rodinného domu v Náchodě, autoři a foto gebas atelier architekti

Jako první přišly na řadu bourací práce. V 1. patře se vybouralo několik příček, aby vznikl požadovaný vzdušný prostor. Nově tedy vznikl prostorný obývací pokoj propojený s kuchyní a dva samostatné pokoje. Rekonstrukcí také prošlo zádveří a koupelna a WC. Nábytek do obývacího pokoje je z exotického palisandrového dřeva, které má červeno-hnědou barvu. Díky velkým francouzským oknům je v obývacím pokoji dostatek přírodního světla. V letních měsících velmi dobře poslouží venkovní rolety. Dubový jídelní stůl pomyslně odděluje obývací část a kuchyň.

Rekonstrukce rodinného domu v Náchodě, autoři a foto gebas atelier architekti

Na jídelní stůl navazuje kuchyňský ostrůvek, který slouží jako úložný prostor, kterého není v kuchyni nikdy dost. Kuchyňská linka je vyrobená na míru. V celém patře je vinylová podlaha, stěny jsou vymalované bílou barvou v kombinaci s betonovou stěrkou. Dominantou tohoto prostoru je krb včetně úložného prostoru na dřevo. Krb slouží jako hlavní zdroj vytápění. Koupelna a WC je v 1. patře propojené v jednu místnost. Součástí je i pračka a sušička.

Rekonstrukce rodinného domu v Náchodě, autoři a foto gebas atelier architekti

Stavební proměnou také prošla půda, která původně sloužila jako úložný prostor. Nově zde vznikly plnohodnotné obytné prostory. Když vystoupáte po schodech do 2. patra, první, co Vás upoutá jsou přiznané trámy a dřevěný strop. Interiér je opět laděn do šedé barvy v kombinaci s betonovou stěrkou a bílou výmalbou. Nábytek a doplňky jsou z masivu. Ložnici dominuje velká čalouněná manželská postel. Součástí je relaxační čtecí koutek s knihovničkou. Díky novému prostoru přibyly dvě prostorné šatny – pánskou a dámskou. Další místností, která zde nově vznikla, je koupelna se sprchovým koutem a WC.

Rekonstrukce rodinného domu v Náchodě, autoři a foto gebas atelier architekti

Návrh a realizace: rok 2020

Autorská zpráva

Zadejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*