The Distillery Brno

The Distillery Brno

Pekařská 76, 602 00 Brno-střed

(4. 11. 2019) KOGAA Studio

   
 
 
 
 

The Distillery Brno

The Distillery - Social Reactor je "zdola iniciovaný" projekt konverze již nevyužívaného lihovaru v multifunkční centrum, nabízející sdílené kanceláře a prostory pro kulturní a vzdělávací akce. Jde o první prototyp "sociálního reaktoru", který vznikl v laboratoři architektonického studia KOGAA. Tématem této platformy je organický rozvoj hibernujících městských lokací pomocí nástrojů architektonické adaptace.

V kontextu post-industriálního města s minulostí ovlivněnou textilním průmyslem je The Distillery příkladem toho, jak se z prázdné nemovitosti může stát lokalita plná života, která hraje aktivní roli v urbanistické a ekonomické transformaci svého nejbližšího okolí a kvality života ve městě.

Tato čtyřpatrová budova je poslední zachovanou stavbou lihovarského komplexu původních sedmi vzájemně propojených objektů, postaveného brněnskou židovskou rodinou Deutschů na konci 19. století. Současný program budovy je rovnoměrně rozmístěn do tří pater a různých typů místností, čímž vzniká dynamické a podnětné pracovní prostředí.

Od chvíle nástupu nových uživatelů, byly všechny konstrukční a dispoziční zásahy vedeny ve smyslu postupné programové reaktivace podřízené nejlepšímu využití stávajících prostor. Například největší halový prostor, který dnes funguje jako co-working, sloužil v první fázi jako prostor pro krátkodobé využití, poté byl technicky (akustika a elektroinstalace) a konstrukčně (izolace) vybaven pro potřeby projekčního sálu brněnského kina Art, a v nedávné době byl finálně rozdělen na dvě patra, která obsahují zasedací místnost, kuchyňku, knihovnu, několik brain-storming zón a sdílenou kancelář pro 10 rezidentů.
Vlastní konstrukce této vestavby je z 80% tvořena materiálem recyklovaným z výstav, které navrhovalo studio KOGAA.

Jedním z posledních a nejvýraznějších stavebních zásahů je odstranění trámového stropu mezi druhým a třetím podlažím. Vznikl tak převýšený mezonetový prostor se dvěma ochozy. Spodní podlaží mezonetu slouží jako prostor pro prezentace, přednášky a workshopy, zatímco na ochozech jsou umístěny ateliéry.

Pro rozšíření portfolia služeb The Distillery, byla kabina původního dopravního výtahu přebudována na pop-up bar. Samotná kabina slouží jako přípravna, v šachtě je uloženo technické zázemí, sklad je ve sklepě a prostorem pro zákazníky se stal dvůr. Omezený prostor kabiny tak dal vzniknout bezpochyby nejmenšímu baru v České republice.

Nedostatek prostorných a přitom cenově dostupných kancelářských prostor v centru města se stal bodem zájmu architektů ze studia KOGAA. Pod hlavičkou Social Reactor tak hledají nové partnery a místa s potenciálem být konvertována a adaptována.
www.socialreactor.eu

The Distillery, Social Reactor
Adresa: Pekařská 76, Brno
Investor: Social Reactor
Autor: KOGAA Studio
Dodavatel: DROPA s.r.o., Mík s.r.o.
Termíny: projekt, realizace 2016–2018
Plocha stavebního pozemku: 474 m²
Zastavěná plocha: 370 m²
Celková podlahová plocha: 650 m²
Celkový obestavěný prostor: 2804 m³
Náklady na m² podlahové plochy: 2700 Kč/m²
Náklady na m³ podlahové plochy: 630 Kč/m³
Celkové náklady: 1,755 mil. Kč
Foto: Boys Play Nice

Projekt byl publikován v časopise Stavba 3/2018 včetně recenze Michala Palaščáka, str. 30–32

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Administrativa

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2019 Business Media CZ, s. r. o.