Vladimír Balda, Jiří Janďourek: Rekonstrukce náměstí T. G. M., Frýdlant v Čechách

Vladimír Balda, Jiří Janďourek: Rekonstrukce náměstí T. G. M., Frýdlant v Čechách

(30. 7. 2012) Autoři: Vladimír Balda, Jiří Janďourek
Projekt: 2003
Realizace: 2009-11
Foto: Aleš Jungmann, Jiří Jiroutek

 
 
 
 

Vladimír Balda, Jiří Janďourek: Rekonstrukce náměstí T. G. M., Frýdlant v Čechách

Autoři: Vladimír Balda, Jiří Janďourek
Projekt: 2003
Realizace: 2009-11
Foto: Aleš Jungmann, Jiří Jiroutek



Základním konceptem návrhu je vytvoření volné svobodné plochy náměstí, nezastavěné, výrazně nečleněné, umožňující všemožné aktivity obyvatel a návštěvníků města. Centrální část náměstí obdélníkového tvaru je zcela volná vydlážděná čedičovou dlažbou, s výjimkou hlavní dominanty prostoru náměstí - kašny se sochou Albrechta z Valdštejna. Kašna je situována na osu Kostelní ulice při severní straně náměstí. Svou polohou opticky rozděluje centrální část náměstí. Toto rozdělení je využito v návrhu provozu na náměstí (trhy, divadlo, koncerty apod.). Toto základní a dominantní část náměstí je podpořena a jasně definována novým veřejným osvětlením a městským mobiliářem.

V severozápadní části náměstí před radnicí je navržena reprezentativní plocha pro shromažďování obyvatel se čtyřmi výraznými stožáry vlajkoslávy. Tento prostor lze využít i pro umístění mobilního pódia. Plocha je vydlážděna velkoformátovou žulovou dlažbou. V jihovýchodní části náměstí je navržena klidová zóna se stromy a lavičkami. Projekt počítá i se stávajícím provozem restauračních předzahrádek. Tento prostor je vydlážděn stejným typem dlažby, který je shodný s typem dlažby před radnicí. Do různé výdlažby chodníků z žulové dlažby okolo náměstí se abstraktním způsobem promítá současná parcelace náměstí.


Komunikace pro automobilovou dopravu jsou též zvýrazněny odlišným typem žulové dlažby a jejím kladením. Do prostoru náměstí jsou navržena parkovací stání v severovýchodní a jihozápadní straně. Pro vydláždění celé plochy náměstí je použito několik typů dlažeb i druhů kamene pro jasnější rozlišení typů prostorů Náměstí je realizováno jako bezbariérové s výjimkou povrchů parkovišť, které jsou sníženy o výšku běžného schodu.

Realizace proběhla na podkladě architektonické soutěže z roku 2002 a byla dokončena na přelomu let 2011 a 2012.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Doprava/infrastruktura

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz