Yogapoint

Yogapoint

(24. 11. 2021) Studio KLAR

   
 
 
 
 

Yogapoint

Zadáním bylo navrhnout univerzální objekt, který bude jedinečný, konstrukčně jednoduchý a umožní využívání i za nepřízně počasí. Vytvořit lehkou strukturu, která poskytne plochu pro cvičení jógy či pro jiný způsob cvičení a relaxace.


Při tvorbě konceptu pro nás byly podstatné základní elementy, kterými je možné jógu jako takovou popsat. Náš návrh se tedy snaží reflektovat stabilitu, lehkost, jednoduchost a svým materiálovým pojetím také určitou sounáležitost s přírodou. Cílem bylo navrhnout drobný objekt, který se bude jako prefabrikát osazovat na různých místech, ať už v městském prostředí, v rekreačních oblastech či v úplně volné přírodní krajině.
 
Naší odpovědí je malý pavilon s racionální konstrukcí, který nabídne prostor pro dvě cvičící osoby. Materiálovým a konstrukčním pojetím odkazuje na řemeslnou práci se dřevem, typickou pro oblast Beskyd a Jeseníků. Na čtvercové platformě stojí čtyři sloupy nesoucí rošt z fošen. Dřevěná plocha slouží jako pohodlná podložka. Symetricky rozmístěné sloupy svým tvarem navozují jistou lehkost až křehkost, přesto vnášejí do objektu stabilitu a spolehlivě nesou střešní rošt. Má funkci stínění, může se také překrýt lehkou transparentní krytinou. Návrh počítá se dvěma variantami velikostí, ta větší pojme až šest jogínů.

Konstrukci střechy tvoří rošt ze stínicích lamel. Jsou na sebe kolmé, vynáší je ocelový rošt tvořený dvojicí uzavřených dutých hranatých profilů. Rošt je vynášen čtveřicí dřevěných sloupů proměnného čtvercového průřezu. Sloupy jsou nejširší ve středu, ke krajům se zužují. Přechod sloupů a ocelového rámu byl zabezpečen pomocí kalichů kopírujících tvar sloupů. Sloupy se přesně vyfrézovaly a vlepily do kalichu tak, aby se vytvořil těsný spoj. Vlepení také brání vnikání vlhkosti do kontaktní plochy mezi kalich a dřevěnou hmotu sloupu. Sloupy jsou ukotveny pomocí ocelové patky s kalichem do železobetonových patek. Patky se kotvily pomocí šroubů lepených na lepidlo do betonu. Podlahu přístřešků tvoří dřevěné hranoly a prkna uložená na roznášecí betonové dlaždice. Založení přístřešků je plošné na základových patkách čtvercového půdorysu.

Autorská zpráva
Foto: BoysPlayNice
Umístění projektu: Malá Morávka; Karviná – Lázně Darkov; Ostrava – Landek Park; Frýdek Místek – přehrada Olešná; Trojanovice

Klient: Moravskoslezský kraj
Autoři: Václav Kocián, Zdeněk Liška; spolupráce Tomáš Kocich (statika)
Realizace: Ing. Michal Vajtr
Zastavěná plocha: 8,4 m², zvětšená verze 27,4 m²
Rozměry: 2,9 x 2,9 m; zvětšená verze 5,2 x 5,2 m
Náklady: 2,9 x 2,9 m 108 000 Kč; zvětšená verze 403 000 Kč

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2021

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2021 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz