Zechner und Zechner zvítězili v soutěži na terminal na vrcholu Reisecku

Zechner und Zechner zvítězili v soutěži na terminal na vrcholu Reisecku

(17. 6. 2011) Alpský terminál v nadmořské výšce 2250 m od kanceláře Zechner und Zechner bude obsahovat stanici horské lanovky, restauraci a informační centrum.

 
 
 
 

Zechner und Zechner zvítězili v soutěži na terminal na vrcholu Reisecku

Alpský terminál v nadmořské výšce 2250 m od kanceláře Zechner und Zechner bude obsahovat stanici horské lanovky, restauraci a informační centrum.

Nová budova je interpretována jako konstruovaná krajina, která se přirozeně vyvíjí z topografie. Oblá spodní část se stanicí má stejné obyrysy jako okolní krajina a použitý materiál – kámen – to jen zvýrazňuje. Střecha trůní na budově jako ochranný sněžný převis. Navzdory tomu, že se projekt vyhýbá vernakulární alpské architektuře, je toto řešení citlivou odpovědí na jedinečnost místa.
Při vstupu je návštěvník veden řadou různých místností. Přízemí, které je zčásti zapuštěno ve svahu a které je zcela uzavřené vůči vnějšímu prostředí, má charakter jeskyní a tunelů. Přechod z těchto uzavřených prostor do restaurace a horní částí terminalu zdůrazňuje pocit svobody v krajině a také znovu uvádí návštěvníka do sochařského prostoru architektury.


Tvrdé podmínky místa vyžadují vysokou míru prefabrikace a optimalizaci velikosti prvků budovy pro transport a shromažďování. Rozhodnutí pro dřevo jako hlavní stavební materiál umožňuje vyvažovat dané zábrany. Topení a teplá voda budou zajišťovat především solární termální kolektory, což umožní zásobit podstatnou část energie potřebné pro budovu.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Doprava/infrastruktura

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz