Benthem Crouwel Architects: Wilo

Benthem Crouwel Architects: Wilo

(12. 4. 2013) Nové sídlo firmy Wilo v polderu Westzaner, Holandsko

 
 
 
 

Benthem Crouwel Architects: Wilo

Nové sídlo firmy Wilo v polderu Westzaner, Holandsko


Architekt: Benthem Crouwel Architects
Místo: Zaanstad, Severní Holandsko, Nizozemí
Area: 1300 m2
Realizace: 2009
Foto: Jannes Linders

Návrh budovy je inspirován hlavní činností nizozemské firmy Wilo – výrobou vodních čerpadel. Výsledkem je objekt tubulárního objemu zabalený do fasády ze svářeného hliníku, který upoutá velkolepou konzolou vypínající se nad vodou. Stavba je jednou z prvních v nově zakládaném business parku Hoogtij v polderu Westzaner.





Koncová průčelí jsou navržena jako reprezentativní – na jedné straně k vstupnímu nádvoří, na druhé straně k vodě – a jsou maximálně transparentní. V kontrastu k tomu jsou boční fasády uzavřené a chrání pracoviště před hlukem z dopravy na hlavní třídě Westzanerweg. Tvar a materiály dodávají budově vysokou dynamiku, kterou na sebe firma upozorňuje kolemjedoucí motoristy.




Plášť je vyroben z lehkého profilovaného ocelového plechu. Pro plné využití výhod betonu, který brání rychlému oteplování a přehřívání interiéru, jsou rýhy v ocelovém plechu částečně vyplněny betonem. Dvě trubky, protažené betonem v každé drážce střechy, zajišťují chlazení, a je-li to nutné i topení, kromě hlavního topení v podlaze. Pro dosažení odpovídající akumulační schopnosti plně betonové střechy byla použita speciální betonová směs s parafínovými zrny, která způsobí, že přebytek tepla se uloží, aniž je ovlivněna teplota materiálu. Svrchní povrch plechu je perforován a opatřen akustickou izolací. Výsledkem je lehká střecha s akumulačním výkonem betonu a dobrými akustickými vlastnostmi.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Administrativa

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz