Daniel Fugenschuh: Dům v domě

Daniel Fugenschuh: Dům v domě

(19. 3. 2013) Projekt rekonstrukce podkrovního bytu je střízlivým sňatkem krásy a drsné funkčnosti a je výsledekm vztahu klienta a architekta Daniela Fügenschuha, obou z téhož města.

 
 
 
 

Daniel Fugenschuh: Dům v domě

Projekt rekonstrukce podkrovního bytu je střízlivým sňatkem krásy a drsné funkčnosti a je výsledekm vztahu klienta a architekta Daniela Fügenschuha, obou z téhož města.



místo: Innsbruck, Rakousko
architekt: Daniel Fügenschuh
statika: Alfred Brunnsteiner, Natters
dřevo: lepené BBS
čistá plocha: 269 m2
obestavěný prostor: 1,291 m3
svislé konstrukce: stávající obvodové zdivo, omítnuté
střešní systém: příčně lepené dřevo, dřevovláknitá izolace, zelená střecha a měď, provětrávaná
zdroj energie: vytápění plynem, vnitřní rozvody v podlaze a stěnách
čisté stavební náklady: 400 000 €
foto: Lukas Schaller


Zadání požadovalo renovaci třípatrového podkroví na půdorysu 15x10 m v domě v centru Innsbrucku. Klient nebyl spokojený s dispozicemi bytu a přišel za architektem s řadou svých nápadů; většina z nich navrhovala přístavbu a klient požadoval velkorysejší prostory.

Stávající konstrukční komponenty byly ponechány nezměněné nebo byly restaurované. Bílé obvodové zdi byly nově omítnuty s cílem zvětšit jejich tepelné vlastnosti. Odrážejí se v kontrastních černých podlahách. Významnou změnu přineslo vložení cizích objemů z přírodního dřeva, které jako by pluly v nově otevřeném prostoru. Hlavní obytný prostor s dvojnásobnou výškou je působivý. Řada dřevěných objektů zasahuje do prostoru, ale nikdy se zcela nedotýká původních konstrukcí. Zůstává zachován pocit lehkosti a pokračování prostoru i za viditelný rozsah. Minimalistické schodiště, které nezatěžuje svou materialitou obytný prostor, spojuje přízemí bytu s nově přidaným mezaninem a vede dál do podkroví nově uzpůsobeného pro bydlení jako jeho uzavřené, oddělené části. Schodiště pak pokračuje až na velkou střešní terasu. Z vnějšku jsou přístavby viditelné, moderní dřevěné boxy vystupují z fasády s vkusem a elegancí. Doplňuje je šikmá střešní zahrada.






















 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Bytové domy

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz