Gran Fierro

Gran Fierro

Myslíkova 8, Praha 2

(18. 2. 2021) Studio Formafatal

   
 
 
 
 

Gran Fierro

Gran Fierro je argentinská restaurace s udržitelnou duší. Oheň je v srdci kuchyně, svítí a ohřívá atmosféru celého místa. Jídlo je jednoduché a chutné, vína elegantní a příjemná, atmosféra teplá a uvolněná a design je silný. Je to konečný účel, který dává smysl všem. Restaurace Gran Fierro se znovuzrodila na nové adrese s posláním podporovat kritické myšlení, aby si každý mohl vytvořit vlastní cestu k lepšímu a udržitelnému prostředí.

Založení studia Formafatal v roce 2015 bylo provázeno projektem a realizací interiéru argentinské restaurace Gran Fierro ve Voršilské ulici v centru Prahy. Uplynulo pět let a majitel restaurace Juan Cruz Pacin byl donucen svůj úspěšný podnik přestěhovat na novou adresu, do ulice Myslíkova, nedaleko jedinečné funkcionalistické budovy – galerie Mánes. Architektky ze studia Formafatal se opět zhostily návrhu a v historické budově navázaly na původní koncept Gran Fierra a doplnily jej nové přístupy.

„Snaha o využití vybavení a mobiliáře původní restaurace v jisté míře definovala směr, materiály a základní barevnost interiéru. Do návrhu jsme vsadili nové prvky, opět odkazující na surové stavební materiály, které ovšem dostávají novou funkci. Obnažené ocelové HEB nosníky slouží jako podnože k lavicím, roxorové tyče opticky předělují prostor v jeho částech nebo je z nich navržená velkorysá vinotéka přes celou stěnu a kari sítě slouží jako treláž pro zelené rostliny a oplocení zahrádky. Nově se objevují betonové tvarovky, ze kterých jsme vytvořili dekorativní předstěnu ve vstupní části restaurace. Tato stěna je symbolickým odkazem nového přístupu – nejen architektonického návrhu, ale především nového smýšlení a filozofie Gran Fierra a jeho majitele, který vyměnil dřevěné uhlí za bio uhlí. V Gran Fierru ho začali sami vyrábět z dřevního odpadu z kuchyně. Proto uvnitř každé betonové tvarovky levituje uhel, stěna je jako vitrína, uhel je jako šperk. S tímto vizuálním konceptem pokračujeme i do zadní části restaurace, kde je z uhlů zavěšená klenba jednoho ze salónků,” uvádějí autorky návrhu.

Restaurace je rozdělena na tři části: hlavní prostor s integrovanou otevřenou kuchyní, venkovní zahrádka se zimní zahradou a zadní trakt s VIP salónky.

„Když jsem se dozvěděl, že musím Gran Fierro přemístit do jiného prostoru, cítil jsem, že nový design by měl překonat ten stávající. Ale zároveň to muselo zachovat pocit toho starého. Mohl jsem tedy architektkám z Formafatal pro tuto práci věřit jen proto, že skutečně rozumí významu, který stojí za designem Gran Fierro. Restaurace prošla transformací, kterou bylo třeba vyjádřit designem. Návrh stěny s dřevěným uhlím spustil jednu z největších proměn prostoru,“ dodává Juan Cruz Pacin.

Tisková zpráva
Foto: BoysPlayNice


Klient: Juan Cruz Pacin
Autor: Dagmar Štěpánová, Iveta Tesařová
Zastavěná plocha: 445 m2
Hrubá podlahová plocha: 390 m2
Užitná plocha: 314 m2

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2020

 
 
 
 
50.0773440
14.4154680
Gran Fierro

Gran Fierro
Myslíkova 8
Praha 2

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

16. 4. 2021 15:44:03

Re: Praha má plán, jak zlepšit bytovou situaci

Velké fráze plné prázdných slov. Ani jedno o tom, jak se společně s růstem zastavěnosti a zahuštění stavbami zlepší životní prostředí bývalých industriálních ploch, často bez veřejné zeleně, ani jak se vyšší počet obyvatel projeví v přeplnění sítí MHD v době špiček. ani Ň o tom, jak bude ošetřena prostupnost přeplněných vnitřních pražských komunikací i magistrály a spojek a totéž platí o umístění parkovacích a odstavných ploch pro nové rezidenty, když dnes jich až 50% chybí pro ty stávající téměř v celé Praze. Samé plány plné ničeho. Jen byty, a související TI a DI je vedlejší, přitom je základnou pro další rozvíjení osídlení v Praze. Kapacity starých inženýrských sítí, ČOV i zdrojů vody jsou již dnes přetíženy. Významné orgrtanizace zásadní pro denní provoz města, jako je mj. i TSK, jsou bez potřebného počtu kvalifikovaných techniků a takové zajímavé, leč postradatelné organizace jako je IPR , ty mají lidí a schopných přebytek. Co vše se v Praze dělá špatně, na co lidé na Magistrátě absolutně nestačí? Na všechno. Pouze zaměstnanost úředníků pořád zvyšují. Jak hloupé, jak sebevražedné, jak nekompetentní! Pan Hřib celou tuto vážnou roli řídit moudře chod města nezvládá, zrovna jako VŠICHNI JEHO PŘEDCHŮDCI! I v Praze ryba smrdí od hlavy a je jedno, zda jde o vládu nebo Magistrát. Stejní lidé, nezodpovědní, s plnými kapsami peněž za své benefity, ale výsledek jejich činností pro občany je katastrofální.

 
© 2007–2021 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz