ONL Oosterhuis_Lénárd : Multifunkční centrum CET v Budapešti

ONL Oosterhuis_Lénárd : Multifunkční centrum CET v Budapešti

 
 
 
 

ONL Oosterhuis_Lénárd : Multifunkční centrum CET v Budapešti

CET znamená zkratku pro středoevropský čas a současně maďarsky velryba; na podobnost s oblým tělem velkého savce poukazuje název stavby na břehu Dunaje v centru Budapešti. Projekt rotterdamské kanceláře ONL [Oosterhuis_Lénárd]â?¨ vrací pobřežní promenády obyvatelům a vyzývá je k častým návštěvám; umožňuje také vizuální spojení dvou oddělených stran - Budy a Pešti.


vstup z nádvoří
CET (central european time) Budapešť? Maďarsko
program: retail (shopping-mall) a konferenční centrumâ?¨
Klient: Porto Investment Hungary kft.
architekt:
ONL [oosterhuis_lénárd]â?¨
tým autorů projektu: Kas Oosterhuis, Ilona Lénárd, Gijs Joosen, Owen Slootweg, Bas Wijnbeld, Anna Nagy, Bujdosó Attila, Márku Judit,
Romvári Péter, Tom Krzempek, Rafael Seemann, Paulina Gurak, Michael Gorczynski, Lidia Badarnah, Jan Gasparik, Petr Vokal
spolupráce: MTM statika, SMG-SiSu technika
realizace: 2012
počet podlaží: 5 podlaží, 2 patra parkingu
hrubá podlažní plocha: 27 000 m2
parking: 7500 m2
nosná konstrukce: mass-customized (hromadně individualizovaná) ocelová konstrukce
povrchy: ocelovo-skleněné obložení fasády, aluminiové obložení fasády, dřevěné podlahy
foto:
ONL, Romeodesign

Mezi sklady z 19. století byla vložena soudobá roura z oceli a skla. Ze šesti bývalých skladišť se zachovala tři a ta jsou pospojována novodobou přístavbou. Na nádvoří u hlavního vstupu se nad hlavami vznáší transparentní plášť novostavby, jehož zašpiřatělá hrana ukazuje směrem k Paláci umění.
Uvnitř definuje komunikační páteř vyklenutý skleněný strop, který překonává rozpětí mezi cihlovými zdmi štítovými střechami bývalých skladišť a vytváří výborně osvětlené atrium. Opačný konec novotvaru je baňatý a vytlačuje se ven z paralelních fasád skladišť do otevřené plochy.

hlava velryby přední fasáda CET, která vystrkuje nos, v pohledu od nábřeční terasy
stávající budovy v pohledu z nábřeží Dunaje nádvoří CET a pohled přes Dunaj
CET v pohledu přes Dunaj (foto: Romeodesign)
vlevo - ocasní ploutev centra CET nad vchodem (romeodesign), vpravo - propojení staré a nové části centra CET(ONL [oosterhuis_lénárd]â?¨)
atrium atrium
atrium prostor pro pořádání různých akcí


situace



přízemí


řez

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Komerční stavby

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.