Parkovací dům Coesefeld-Lette

Parkovací dům Coesefeld-Lette

(5. 11. 2007)

 
 
 
 

Parkovací dům Coesefeld-Lette

Fotogalerie ke článku (9)

Parkovací dům, Coesfeld-Lette

Parkovací dům, Coesfeld-Lette

Parkovací dům, Coesfeld-Lette

Parkovací dům, Coesfeld-Lette

Parkovací dům, Coesfeld-Lette

Parkovací dům, Coesfeld-Lette

Parkovací dům, Coesfeld-Lette

Parkovací dům, Coesfeld-Lette

Parkovací dům, Coesfeld-Lette

Parkovací dům, Coesfeld-Lette

Parkovací dům, Coesfeld-Lette

Parkovací dům, Coesfeld-Lette

Parkovací dům, Coesfeld-Lette

Parkovací dům, Coesfeld-Lette

Parkovací dům, Coesfeld-Lette

Parkovací dům, Coesfeld-Lette

Parkovací dům, Coesfeld-Lette

Parkovací dům, Coesfeld-Lette
Celá fotogalerie (9)

Elegantní, jednoduchý a samozřejmý.

Autor: Birk und Heilmeyer. Freie Architekten — Liza Heilmeyer (*1975), Stephan Birk (*1975)
Stavebník: Ernsting’s Bau und Grund, Coesfeld-Lette
Spolupráce: Pfeiffer Ellermann Preckel Architekten und Stadtplaner BDA
Soutěž: 2004 (1. cena)
Projekt: 2005 — 2006
Realizace: 2006
Adresa: Campus Ernsting’s family, Industriestrasse 1, Coesfeld-Lette, Severní Porýní-Vestfálsko, Německo

 

Elegantní, jednoduchý a samozřejmý — tak by se dal nazvat objekt hromadných garáží, poslední přírůstek v areálu firmy Ernsting’s family.

Ernsting’s family je oděvní firma, zabývající se hlavně výrobou dětské konfekce z pleteniny. Sídlo společnosti je ve vestfálském Coesfeld-Lette a na tváři jejího areálu se podílela řada významných architektů. V letech 1983-1984 zde Bruno Reichlin, Fabio Reinhard a Santiago Calatrava vystavěli distribuční centrum. Po více než deseti letech přidal Johanes Schilling nové distribuční centrum (1996) a v letech 2000-2001 zde vzniklo centrum služeb od Davida Chipperfielda. Po krajinné stránce se o celý areál stará belgický zahradní architekt Peter Wirtz.

Do této situace byla v roce 2003 vypsána soutěž na výstavbu hromadných garáží pro 500 vozů, která měla vyřešit neudržitelnou situaci statické dopravy v areálu, kde pracují především ženy z širokého okolí.

Soutěž vyhráli dva mladí architekti Liza Heilmeyer a Stephan Birk — oba v té době pracující v londýnské kanceláři Normana Fostera. Jejich návrh je dokonalou odpovědí na místo, funkci i konstrukci.

Dům na hranici mezi výrobním areálem a běžnou předměstskou zástavbou rodinných domů se sám stal hranicí, která je nenásilná a svou podstatou vytváří jemný přechod mezi dvěma rozdílnými funkcemi. V celkovém vyznění hraje podstatnou roli fasáda z dřevěných hranolů 4x10 cm osazených s rozestupy 9 cm, takže z různých úhlů se jeví různě uzavřená. Princip fasády, který pro soudobou architekturu rehabilitovali v druhé polovině devadesátých let Carlo Baumschlager a Dietmar Eberle (např. dva bytové domy na Mitterweg v Innsbrucku nebo sídlo firmy Sirch v bavorském Böhen), je zde využit bezezbytku s omračující lehkostí a samozřejmostí.

Objekt o celkovém rozměru 17,4x127,12 m je složen ze dvou symetricky převrácených částí, mezi něž jsou situována dvě hlavní ocelová kaskádovitá schodiště. Dopravní jednoduchost řešení má až učebnicový charakter. Parkuje se přímo na šikmých rampách, které díky délce objektu mají velmi příjemný sklon 3,2 %. Podobně cirkulace aut, kdy obousměrná jsou pouze slepá ramena v nejnižší a nejvyšší části objektu, je velmi přehledná, srozumitelná a provozně jednoznačná.

Stejně tak konstrukce budovy je jednoduchá a samozřejmá — ocelové sloupy a překlady vynášejí prefabrikované železobetonové dílce.

S trochou nadsázky by šlo říci, že na této stavbě může s potěchou spočinout jak oko statika či dopravního inženýra, tak oko architekta.

 

Zdroj: autorská zpráva, připravil: Jakub Kynčl, Stavba 1/2007
Foto: Birk und Heilmeyer

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Doprava/infrastruktura

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz