Penthouse Nice

Penthouse Nice

Nice, Francie

(21. 5. 2019) Nedvěd architekti

   
 
 
 
 

Penthouse Nice

Penthouse je rekonstrukcí apartmánu v bytovém komplexu, který vznikl v 70. letech 20. století za účelem zatraktivnění okrajové části města Nice spolu s marinou na pobřežní promenádě. Obsahuje téměř 1600 bytů. Náš byt se nachází ve vyšším podlaží jedné z budov, které jsou obzvláště ceněné pro své dálkové výhledy. Byty spojují venkovní schodiště a pavlače, z nichž se vchází do jednotlivých apartmánů. Každý z nich má velký balkon nebo terasu, jejich prostorový koncept byl považovaný v době návrhu komplexu za poměrně radikální.

Již z porovnání ploch teras a vnitřních prostor samotného apartmánu vyplývá, že maximální propojení s vnějším prostředím je alfou a omegou řešení. Rozdíl mezi vnímáním pojmů uvnitř a vně se tak stírá – prostory se navzájem prolínají a hranice mezi nimi je patrná pouze v případech nepřízně počasí, kdy jsou uzavřeny části prosklených stěn. Většinu místností apartmánu tak lze spíše vnímat jako zastřešené plochy, než jako místnosti v běžném smyslu slova (tedy od exteriéru izolované obvodovým pláštěm).
Dispoziční schéma respektuje původní koncept organického řešení stavby. Systém radiálních nosných stěn je zachován a doplněn novými příčkami, natočenými většinou diagonálně. Vznikly tak místnosti lichoběžníkového půdorysu (standardní ortogonální systém příček téměř nebyl použit). Vlastní apartmán tvoří obývací pokoj s kuchyní, chodba a tři ložnice, každá s vlastním hygienickým zázemím.
Výběr materiálů použitých v interiéru koresponduje s pojetím, které je pro mediteránské prostředí charakteristické. Barevnost povrchů se pohybuje od bílé přes krémovou po lomené odstíny světle šedé. Vše voleno tak, aby interiér působil světle, čistě vzdušně. Dominantními materiály jsou pak travertin a bělené dřevo.
Snaha o maximální provázanost s exteriérem a podpoření výhledů na hladinu moře se projevila též použitím leštěných nerezových obkladů na podhledech u oken na terasy (tedy nad pobřežím). Zrcadlový efekt díky tomu umožňuje vnímat obraz moře i z míst, kde by to jinak nebylo možné – například z postelí v ložnicích orientovaných k přístavu.
Unikátní je rovněž systém zasklení a osazení velkoformátových okenních prvků (Reynaers) využívající posuvných stěn se skrytými rámy (až 490 cm), pro jejichž osazení v cílovém podlaží musela být vyvinuta společně s výrobcem speciální mechanizace. Nejen díky tomu výsledek rekonstrukce otevírá byt výhledům do okolí a na Středozemní moře způsobem, který nebyl dosud technicky dosažitelný.

Autorská zpráva
Foto: Filip Šlapal


Autoři: Nedvěd architekti – Mgr. A. Jan Nedvěd, Ing. arch Viktor Sunek, Ing. arch. Jakub Smolka
Užitná plocha: 159,5 m2 + 148,3 m2 terasy

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2017

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2019 Business Media CZ, s. r. o.