Rodinný dům u Prahy

Rodinný dům u Prahy

(26. 5. 2021) edit! architects

   
 
 
 
 

Rodinný dům u Prahy

Aby byl starší rodinný dům po koupi obyvatelný, vyžaduje zpravidla výrazný zásah. Tato stavba v sobě koncentrovala všechny nástrahy, na které u rekonstrukcí narážíme.

 
Neforemný objem v sobě ukrýval od základu nefunkční dispozici s obytnými místnostmi orientovanými na sever, navíc do ulice. Vstup byl naopak umístěn na jih, celý dům tak bylo nutné obcházet přes zahradu, která nebyla s interiérem nijak propojena – důvodem bylo nevhodné osazení objektu na terénu.
 
V návrhu jsme tyto problémy postupně eliminovali. Vstup jsme přesunuli na severovýchodní fasádu, původní vstupní část jsme strhli a nahradili přístavbou s novou kuchyní a jídelnou. Spolu s odstraněním jehlanové střechy jsme tak docílili zajímavější proporce domu. Terén jsme upravili, místnosti tak získaly přímý přístup na zahradu.
 
V objektu jsme navrhli nucené větrání s rekuperací a díky dalším chytrým řešením mohli klienti čerpat plnou dotaci v rámci programu Zelená úsporám.

Autorská zpráva
Foto: edit! architects


Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2019

Komentáře ke článku

 
 
 
 

28. 5. 2021 07:33:30. Re: Rodinný dům u Prahy. Jiří Kalvach
29. 5. 2021 17:57:41. Re: Re: Rodinný dům u Prahy. Jitka

 
 
 
 

28. 5. 2021 07:33:30. Re: Rodinný dům u Prahy. Jiří Kalvach

  Vážení architekti!
To není počin vhodný vzdělaných odborníků s estetickým cítěním. Funkčně jistě v pořádku, ale tu krásu původního jste vylepšili minimálně. Takové krabice s naprosto jednoduchým pojednáním hmoty by dokázal i žák národní školy. Totálně nezajímavý objekt. Na vašem místě bych se za to hodně styděl.

29. 5. 2021 17:57:41. Re: Re: Rodinný dům u Prahy. Jitka

  Nějak tam nejsem schopna vidět krásu původního. Jde o dům, jakých se ve své době stavělo dvanáct do tuctu a hlavními potřebami bylo:
- sklep s okénky, kterými se dalo házet uhlí, proto to zvýšené přízemí,
- symetrická okna (z obýváku) do ulice, protože se to tak vždycky dělalo,
- střecha kterou nezatékalo, takže ne plochá.
Logickou návaznost dispozice nikdo neřešil, to se v té době nedělalo, Lidi byli rádi, že budou bydlet a projekt mají za pár korun od místního stavitele. Zahrada byla užitková, ne odpočinková, takže nikdo neřešil přímé vstupy a navíc každými dveřmi táhlo. Dnešní požadavky jsou jiné a původní potřeby už pominuly. Podle mě úprava prostě odstranila to, co už nikdo nechce, a nahradila ho současným standardem. A vzhled (v podstatě funkcionalisticky) vyšel tak, jak vyšel.

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

11. 7. 2021 18:08:40

Re: Bastion Florenc

Sracka

 
© 2007–2021 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz