Volnočasové centrum v Luži

Volnočasové centrum v Luži

Luže

(18. 12. 2020) David Kraus

   
 
 
 
 

Volnočasové centrum v Luži

Objekt určený pro rekonstrukci, téměř barabizna. Jde ale o dům tvořící hranu náměstí, ohraničuje veřejnou komunikací a přilehlou zahradu, je to urbanisticky důležitý dům. Požadavkem města bylo navrhnout jeho rekonstrukci na volnočasové centrum, společenský dům, zejména pro maminky s dětmi. Dům je památkově chráněný, proto jsme se při rekonstrukci rozhodli vycházet z jeho skrytých a jemných kvalit a naši architektonickou energii upozadit. Šlo totiž o jeden z posledních původních lužských objektů tohoto typu. 


Dům byl stavebně ve špatném stavu, podlahy z hlíny, zdi směsí kamene, písku a malty, krov velmi subtilní. Stropy tvořily klenby a dřevěné trámové konstrukce s jedním zaklopením. Před domem se nacházela dřevěná veranda se zbytky ornamentální výzdoby. Okna byla původní, dřevěná špaletová, osazená v líci se zdivem.
Požadavkem klienta bylo umístění velkého otevřeného prostoru do podkroví. Z urbanistických důvodů jsme do štítu orientovali velké okno směrem do města. Okno jako srdce září k centru Luže, do náměstí, svítí-li, lidé vědí, že se zde cosi koná... Prostor na severu byl upraven, snížen a dřevěná přístavba odstraněna. Vznikl tak prostor pro parkování, shromažďování, příjezd a vstup. 

V přízemí je systém obslužných a doplňkových místností, provozů nutných pro volnočasové aktivity. Především velké zádveří, hygiena, skladové prostory a dva další universální prostory – pro výrobu keramiky a hraní. Podkroví bylo celé otevřeno, vznikl víceúčelový sál pro divadlo, koncerty, tanec či dětská představení. Klenby byly zachovány (podkrovní překryta pochozím sklem), vnitřní prostory očištěny od vlhkých omítek, pouze obouchány a ponechány v syrové podobě. Vznikla tak improvizovaná struktura omítnutých, kamenných a cihelných ploch – možnost dalšího dotvoření dětskou rukou. Krytina, okna a detaily vně byly replikovány či repasovány.

Autorská zpráva

Klient: město Luže
Autor: David Kraus; spolupráce Pavel Nikl, Zdeněk Dohnálek a Štěpán Janů
Podlažní plocha: 200 m2
Náklady: 5 milionů korun

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2017

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz