Wise Architecture: y-house

Wise Architecture: y-house

(17. 4. 2012) Tradiční okna jsou osazena v průsvitné fasádě z polykarbonátu, která pocitově zvětšuje interiér bytů v obytném domě v Seoulu.

 
 
 
 

Wise Architecture: y-house

Tradiční okna jsou osazena v průsvitné fasádě z polykarbonátu, která pocitově zvětšuje interiér bytů v obytném domě v Seoulu.




místo: 652 Geumho-dong 2-ga, Seongdong-gu, Seoul, Korea
zóna: obytný okresk
program: vícegenerační bydlení
návrh: Wise aAchitecture
tým autorů a projektantů: Youngchul Jang, Sookhee Chun, Cindy Moon
dodavatel: Hangul Construciton Co.
pozemek: 310 m2
zastavěná plocha: 176 m2
celková plocha: 785 m2
konstrukce: železobeton
povrchy: plechový fasádní obklad, polykarbonátová fasáda
realizace: duben 2010
foto: hyochel hwang
, archiv autorů

Korejští architekti ze studia Wise Architecture představili typický tzv. "y-house" (bydlení pro Generaci Y, tj. druhou baby-boom generaci ve dvacátém století; u nás by se jednalo o děti narozené v sedmdesátých a osmdesátých letech). Y-house je dům s byty pro vícegenerační rodiny. Nepravidelný tvar pozemku dal vzniknout sešikmenému půdorysu a zalomené střeše. Výhledy jsou koncipovány na jih. Architekti se v návrhu zaměřili spíše na budoucí obyvatele než na vymýšlení konstrukce, což by vedlo ke kreslení jen 2D výkresů a k ekonomickým rozhodnutím o maximalizaci celkové plochy. Místo toho stavba vznikla z prostorových 3D studií s důrazem na ekonomiku objemu. Tradiční okna jsou osazena v průsvitné fasádě z polykarbonátu, která pocitově zvětšuje interiér a minimalizuje použití pevného zdiva.
Neobvyklý tvar pozemku dal vzniknout chráněnému společnému prostoru v přízemí, který je přístupný i pro kolemjdoucí. Je to prostor k posezení na zahrádce se stromky a zelení sázenou a udržovanou obyvateli domu. Nízký dřevěný stůl nabízí venkovní místo pro práci nebo odpočinek venku. Nad tímto prostorem jsou na severní straně domu lofty, které oplývají velkou plochou.


veřejný prostor v přízemí
interiér veřejného prostoru v přízemí
interiér loftu interiér loftu
interiér loftu interiér loftu
pracovna pracovna ložnice



půdorys / úroveň 2

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Bytové domy

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz