Rekonstrukce kulturního domu v Bedřichovicích

Rekonstrukce kulturního domu v Bedřichovicích

Bedřichovice, Konice u Znojma

(22. 5. 2020) Tomáš Dvořák architekti

   
 
 
 
 

Rekonstrukce kulturního domu v Bedřichovicích

Rekonstrukcí prošla část budovy, která v centru Bedřichovic plní všechny kulturní funkce v obci. Součástí budovy jsou hasičská zbrojnice, obecní hostinec, knihovna, zasedací sál a víceúčelový velký sál s pomocnými místnostmi. Právě část budovy s víceúčelovým sálem byla vybrána pro první etapu rekonstrukce.
Objekt byl klasickým příkladem budovatelské architektury totalitního režimu bez jakékoliv umělecké hodnoty, s necitlivým urbanistickým i architektonickým začleněním do svého okolí. Proto jsme zásadním způsobem přepracovali fasády stavby tak, aby více souzněla s daným místem. Základní provozní členění zůstalo zachováno, odstranili jsme jen drobné provozní nedostatky. V objektu je nový sál s přísálím, malý sál v suterénu, pomocné provozy jako WC, šatna herců, sklad nářadí a nábytku. Sál byl navržen jako víceúčelový, s podlahou využitelnou pro sportovní i kulturní akce. Může se kompletně zatemnit, vybavený je audio, video a osvětlovací technikou.

Architektonický návrh exteriéru je jednoduchý – k hlavní bílé hmotě sálu jsme přidali šedou hmotu přísálí, opatřenou horizontálně pruhovanou omítkou probarvenou ve hmotě. Bílá omítka hlavního objemu má nahodile provedenou jemnou strukturu, která kontrastuje s geometrickou horizontální strukturou omítky přísálí. Právě ruční nepravidelnost a jemná struktura bílé omítky má být jedním z pojítek se starým duchem vesnice. Sokl byl realizován v imitaci betonu omítkovou stěrkou. Všechna okna a dveře jsou nová. Fasáda do náměstí díky novým oknům otevíravým až k zemi dostala novou kvalitu, odpovídající funkci objektu. Okna se dají otevřít a společenský život na náměstí lze spojit s životem uvnitř domu.
Barevnost fasád je umírněná, vychází z tradičních barev vesnice, bílá se šedou je akcentována měděnou omítkou na nároží.

V interiéru jsme navrhli horní chrámové osvětlení hlavního sálu okny s šikmými ostěními. V sále je také několik hladin umělého osvětlení, které bylo zpracováno v různých sestavách s ohledem na rozdílné funkce sálu. Akustický lomený podhled zásadním způsobem zlepšuje akustiku sálu.
Hlavním materiálem sálu je bílá omítka v kombinaci s novou dřevěnou podlahou. Sál byl navržen zároveň jako galerie s velkými černobílými fotografiemi na stěně a s výrazně barevnou hlavní oponou navrženou Radimem Peškem.
V malém sále jsou na stěnách staré cihly, které byly očištěny v původních zdech. Omítka stropu je bílá, na podlaze je šedá stěrka.

Autorská zpráva

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2017

Komentáře ke článku

 
 
 
 
 
 
 
 

22. 5. 2020 15:17:08. Re: Rekonstrukce kulturního domu v Bedřichovicích. BlueBoss

  Pěkné osvětlení.

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz