Rekonstrukce vily

Rekonstrukce vily

Matějská 1823, Praha 6 - Dejvice

(22. 4. 2020) Jitka Hofmeisterová, Ladislav Lábus

   
 
 
 
 

Rekonstrukce vily

Dům je součástí vilové zástavby v blízkosti osady Baba, zastoupené avantgardními funkcionalistickými objekty a tradičněji pojatými stavbami s valbovou nebo stanovou střechou. Tato, stavitelsky vyzrálá nedekorovaná vilka byla postavená v roce 1934 stavitelem arch. Janem Bínou. Domy z první poloviny 20. století dnes musí řešit obdobné provozně dispoziční problémy změny standardu a způsobu života – poddimenzování vstupů, separaci kuchyně, jídelny a obývacího pokoje, propojených jen přes chodby a schodiště nebo rozměry garáže, někdy i její absenci. Stavitelské vilky mají navíc nedostatek v nepřístupnosti zahrady. Kvůli svažitosti terénu a pozici přízemí na úrovni chodníku je zahrada na úrovni suterénu.
Zásadní změna výrazu domu nebyla původním záměrem konceptu rekonstrukce. Teprve na základě analýzy variant rozsahu přístavby a zjištění nezbytnosti přistavět na úrovni přízemí i garáž jsme zjistili, že potřebnému rozsahu dostavby svědčí razantnější rozsah úprav a změny výrazu stavby, kterou se přístavby více spojí s původní hmotou. Ohleduplnost vůči výslednému působení symbiózy stavby a přístaveb nás dovedla k rozhodnutí razantnějšího řešení rekonstrukce.
Ve vile v Matějské ulici jsme se, kromě péče o stavební detaily a povrchy konstrukcí i dalších prvků stavby, snažili zachovat stávající prostorovou strukturu a tradiční uzavřenost místností. V nových partiích jsme naopak využili výraznou otevřenost vůči exteriéru. V přízemí je vizuální propojení jídelny a obývacího pokoje ve stávající stavbě i přistavěných prostorů kuchyně a prosklené verandy záměrně pouze částečné. Obdobně v nástavbě – de facto půdní vestavbě jsme sledovali prostorovou kontinuitu částečně propojených místností ložnice, šatny, pracovny a terasy.
Autorská zpráva
Foto: Tomáš Balej


Autoři: Jitka Hofmeisterová, Ladislav Lábus; spolupráce Marek Nábělek
Plocha pozemku: 857 m2
Zastavěná plocha: původní 114 m2, nová 195 m2
Užitná plocha: původní 224 m2, nová 446 m2
Obestavěný prostor: původně 1116 m2, nový 2030 m3


RECENZE PETRA VOLFA pro časopis Stavba 
Vila v Matějské, Lábus AA atelier
Jenom pár stovek metrů od vily Košťál se odehrála jiná podnětná rekonstrukce, jež se zabývala rodinným domem navrženým a postavený Janem Bínou, architektem a stavitelem v jedné osobě v roce 1934. Nejedná se o funkcionalistickou vilu, nýbrž o mnohem rozšířenější typ tradičně pojatého středostavovského domu čtvercového půdorysu zde završeného stanovou střechou, jakých je v zavedených rezidenčních městských čtvrtích spousta. Zvláště se změnou majitelů, kteří k nim nejsou vázaní citovým poutem, bývají rovnou nemilosrdně bourány, protože nepožívají žádné ochrany, a pak namísto nich často vznikají jejich rádoby kontextuální repliky. Přesto mají tyto domy kvality, kterými se stojí za to zabývat, což dokázala rekonstrukce provedená Ladislava Lábusem. Architekt dům rozvinul v pozici suterénu a prvního poschodí o přístavbu s verandou, terasou i garáží, která umožňuje obyvatelům dosud prakticky nemožný kontakt se zahradou, což byla značná slabina původního konceptu. Další velmi jemná extenze – v siluetě domu prakticky neviditelná – se odehrála v pozici třetího poschodí, kde došlo pomocí úprav střešních konstrukcí k vytvoření pracovny. Zatímco původní stavba měla šedivé omítky, nově je opatřena přizdívkou z režných cihel, které celek sjednocují a dodávají mu předtím naprosto chybějící osobitý výraz. Nynější stav je kvalitativně o několik řádů výše, aniž by to bylo zdůrazňováno přehnanými gesty. Ladislav Lábus už několikrát prokázal svou pokoru a empatii vůči architektuře první poloviny minulého století, ať už šlo o rekonstrukci vily Palička (Baba) nebo vily Lídy Baarové (Hanspaulka). Jeho rekonstrukce můžeme považovat za vzorové. Prakticky pokaždé se jedná o modelová řešení s různou mírou architektovy intervence, podle nichž lze vyučovat obor „práce s pamětí“. 
publikováno v časopise Stavba 3/2019, str. 74

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2018

Komentáře ke článku

 
 
 
 

23. 4. 2020 15:17:36. Re: Rekonstrukce vily. Jadran
24. 4. 2020 07:32:23. Re: Re: Rekonstrukce vily. Jitka

 
 
 
 

23. 4. 2020 15:17:36. Re: Rekonstrukce vily. Jadran

  Bože, to je ohavnost. Jak nějaká ambasáda nebo něco podobného. Barák před rekonstrukcí standardní konfekce, po ní trapnost.

24. 4. 2020 07:32:23. Re: Re: Rekonstrukce vily. Jitka

  Proč tak kategorické odsouzení? Náhodou to vůbec nevypadá špatně. Spíš mě zaráží použití termínu rekonstrukce (re = oobnovení). Ta by snad neměla stavbu tak nápadně změnit. Tohle je totální přestavba (předělání stavby).

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz